2023-10-02
又嚟大角咀觅食喇!觉得呢度有好多充满人情味嘅小店🤍。呢间MW KOREA HOUSE 最吸引我系门口Camping风嘅打卡位🏕️,布置得好靓。见到啲婆婆趁无客会坐低抖吓凉,老板娘都好欢迎大家经过嚟影张相,呢度邻里关系好Warm㗎🫶🏻!佢哋元祖店系深水埗嘅「沛」,主打韩式小食。而新开嘅大角咀店就叫 「锅」,专做锅食🥘。两间店嘅都系正宗韩国菜,连伴菜同酱汁都系老板们亲自制作👍🏻。睇吓大家钟意食边样,我就想食吓暖苙苙嘅锅物喇。呢度有部队锅、五花腩锅、八爪鱼锅,仲有韩国拌饭同小食等等💁🏻♀️。🥘海鲜部队锅 $388卖相好吸引好大锅,排到整整齐齐满泻咁济 。入面有2只鲍鱼、4只虾、一堆蚬,仲有午餐肉、豆腐、冬菇、鱼糕、泡菜同金菇等等,份量都唔少👌🏻。味道果然够正宗,辣得好有后劲🥵,不过记得唔好浸啲𩠌太耐,会愈食愈辣🔥!食到差唔多,就可以加汤再落埋个面,饱饱!🍗炸鸡(半份)$78个炸鸡要赞吓个炸浆落得够薄,所以咬落好脆同好爆肉汁。肉质都好嫩滑,唔会觉得食完好热气,好味呀👍🏻👍🏻!🍹柚子梳打 $38🍓士多啤梨牛奶沙冰 $45通常嗌沙冰嘢我都会多口问句有无得整稀啲,冇咁冻。不过大多数都系"冇",但呢度
🥘海鲜部队锅 $388
卖相好吸引好大锅,排到整整齐齐满泻咁济 。
🍗炸鸡(半份)$78
个炸鸡要赞吓个炸浆落得够薄,所以咬落好脆同好爆肉汁。
肉质都好嫩滑,唔会觉得食完好热气,好味呀👍🏻👍🏻!
🍹柚子梳打 $38
🍓士多啤梨牛奶沙冰 $45
通常嗌沙冰嘢我都会多口问句有无得整稀啲,冇咁冻。不过大多数都系"冇",但呢度好贴心可以嗌小冰🧊,帮你Blend得稀啲。成个质感好绵滑✨,饮落唔系好甜,士多啤梨味又有啲Refresh🍀,真系几好饮,好解到辣!
不得不提呢度系 #PetFriendly 餐厅🐶,大家可以带埋毛孩嚟食嘢,顺便喺门口位打个卡!