2024-04-26
今日同朋友去左韩印红旗下嘅海陆空JJANG餐厅,餐厅内部感觉都几似韩国,反而无谂到入面大部份员工都系韩国人,搞到我地都好期待啲野食会唔会系正宗韩国菜。食物方面,经理好热情咁提醒我地,叫野食最好就叫一 两样先,唔够食先再食,因为佢地既份量相对大份,所以我地叫左两款菜式先再作决定。环观餐厅环境既时候,发现到老板娘好有热诚,亲自帮客人烧肉,而且仲会亲自送上枱帮大家介绍野食,相当亲切。半半药膳菜包肉/药膳猪脚,配辣拌荞麦冷面相当大碟!!配菜相对地多,而且中间既泡菜萝卜味道同韩国正宗泡菜近乎一模一样。猪脚既药膳味唔算太重,亦都保留到猪肉既原味,唔需要担心药膳味太重 ,白切肉系个种半肥瘦 比例很好,肉质带点爽。用菜包住,再加上泡菜萝卜,简直系绝配!当大家食到咁上下既时候,食返啖辣拌荞麦冷面,基本上可以重新作战过,完全系解哂个种肥腻感或者饱肚感。海鲜葱煎饼极大份既海鲜煎饼,葱既数量相当多,而且咬落去既时候唔止有葱香既味道,配合埋海觧既爽口弹牙既感觉,令到整体口感得到升华。饼底唔算话好油,师傅煎到好香脆,蘸埋酱汁黎食,更是香口惹味。而且好钟意佢哋呢度嘅小菜,特别系泡菜!而且可以无限refill!
半半药膳菜包肉/药膳猪脚,配辣拌荞麦冷面
海鲜葱煎饼