2024-02-09
✨火炭 泰源大排档✨🐔生滚沙田鸡粥 令人失望嘅鸡粥(._.)餐厅应该只系落啲去煮粥多过拎啲鸡去熬粥 所以导致鸡味唔够浓 同埋啲鸡都唔够新鲜 🙅🏻♀️唔建议专登叫嚟食! 🐤金牌烧乳鸽乳鸽不嬲都系我嘅favourite 而呢间乳鸽都无令我失望 表皮烧得恰到好处 肉质嫩滑而盐香味超入味 大推!! ↖(^ω^)↗🥬虾酱炒通菜大牌档食通菜是常识吧! 曾经一度被我誉为唔会伏嘅𩠌 但后嚟我真系食过唔好食嘅炒通菜( ・᷄ὢ・᷅ ) 所以要炒得好食都唔系咁容易! 而呢间个虾酱炒通菜炒得超级入味 用嚟送饭真系一流 讲起而家都流口水!!!🦞豉椒炒蚬 炒蚬系大牌档必食之选加上我系炒蚬嘅big fans 可惜呢碟炒蚬个芡汁打得太多整体炒出嚟偏湿 唔够香口 同埋食到有几只蚬变变地 影响咗成碟菜 不过胜在数量搭够啦 蚬份量好多 同埋都啲蚬个size都系ok嘅! 🐟椒盐九肚鱼食落味道就正常发挥 不过觉得九肚鱼唔够滑口 炸粉都略嫌多咗少少 不过同样炸得热辣辣 好惹味! 🌶️椒盐豆腐 呢件豆腐系伙记”醒”我地嘅 意想唔到嘅惊喜! 豆腐炸到热辣辣 配埋避风塘配料去炒好惹味 唔通呢啲叫免费嘅嘢特别好食?!总评:我哋今次系叫三至四人
🐔生滚沙田鸡粥
🐤金牌烧乳鸽
🥬虾酱炒通菜
🦞豉椒炒蚬
🐟椒盐九肚鱼
🌶️椒盐豆腐
总评:
我哋今次系叫三至四人餐 值得一赞嘅系餐牌弹性好高 我哋基本上将佢嘅菜式都转咗做自己钟意食嘅嘢食 而且食物份量都大份 五个人食都够饱 价钱嚟讲都尚算实惠 如果去开火炭呢头 不妨嚟试吓!
▽ Rating ▽
好食: 7/10
环境: 6.5/10
推荐: 7/10
人均消费: ard $120/ person
📍泰源大排档
火炭山尾街火炭东熟食市场
#美食 #火炭好西 #火炭 #火炭美食 #hkfood #ktfood #fotanfood #大排档 #港式大排档 #konggirlss