2006-09-27
昨晚同囡囡又去呢度食面,因为囡囡钟意啰。一人一杯冻麦茶先,再慢慢选择食D乜,呢度既环境好日本下,连D客人都有近一半系日本人,多日本人帮衬即系证明左呢度D拉面够地道啰,即系佢地食开果种。记得旧时帮衬过一间巴勒斯坦餐厅,都系咁样。如果食惯左香港化左既日式拉面,你可能会觉得佢D味有D唔同,不过我就觉得太过迎合本地人口味就会失食物原有既风采。今次我就叫左一个普通拉面加咖哩饮餐,囡囡就叫左一客冷面,另外仲叫左六只煎饺子。饺子最先出场,只只都好肥大,而且煎到底部刚刚结焦,有一点点香脆但又唔会硬。跟住到咖哩饮,日式咖哩,你会食到咖哩香味,但又唔会辣。再来就是冷面,只系卖样已经够吸引人啦,材料亦好丰富。最后系拉面出场,面质弹牙得黎唔会硬,个汤味道刚刚好,而且你饮个汤既时候会想像到好多材料,掂呀!我每次黎呢度食面都会连汤都饮晒,咁样系对造面师傅既专重,同时表示碗面好好食。
跟住到咖哩饮,日式咖哩,你会食到咖哩香味,但又唔会辣。
再来就是冷面,只系卖样已经够吸引人啦,材料亦好丰富。