2012-09-11
另一半今日OFF~所以齐齐去美心饮茶帮衬过本区其他酒楼..好似得美心仲系保存旧有特色"推车仔点心"食物方面..其实一向对美心集团都有信心~因为水准真系高D同集团系商场楼上果间酒楼~我地都系常客~食物质素同样高~~~~~~今日第一次坐2楼~之前去都无特别开放~可能依家比较多人不过又唔系太多人钟意坐2楼~因为无推车仔点心..要剔点心纸但对我地黎讲真系无所谓~反而仲觉得幽静好多^^我地点个"一盅两件"菜干粥+潮州粉果粥底比较杰~通常自己都会加少少水中和浓稠度粥底够味~料好足..最钟意食脆脆~伴粥食特别正~香口又唔会炸过火潮州粉果皮层好薄..有一只薄到穿左~味道正..料足皮层够烟韧"芋角"传统酒楼炸点心~今次个味道ma ma..唔够五香粉而且味道好淡+无乜料~外层就够松脆"莲蓉包"美心既包类本身都做得好好~由其中式包包层..好软绵绵带弹性又有包味黄莲蓉馅好香..唔会好甜~馅料份量刚刚好..不过有蛋黄仲正(以前细个食有架)煮莲蓉既时间都掌握得好好~因为试过有d食店既莲蓉..㶶+酸味的整体食物依然有水准~只系个芋角比较失色左
食物方面..其实一向对美心集团都有信心~因为水准真系高D
同集团系商场楼上果间酒楼~我地都系常客~食物质素同样高
~~~~~~
今日第一次坐2楼~之前去都无特别开放~可能依家比较多人
不过又唔系太多人钟意坐2楼~因为无推车仔点心..要剔点心纸
但对我地黎讲真系无所谓~反而仲觉得幽静好多^^ 我地点个"一盅两件"
菜干粥+潮州粉果
粥底比较杰~通常自己都会加少少水中和浓稠度
粥底够味~料好足..最钟意食脆脆~伴粥食特别正~香口又唔会炸过火 潮州粉果皮层好薄..有一只薄到穿左~味道正..料足皮层够烟韧 "芋角" 传统 酒楼炸点心~今次个味道ma ma..唔够五香粉
而且味道好淡+无乜料~外层就够松脆 "莲蓉包" 美心既包类本身都做得好好~由其中式包包层..好软绵绵带弹性又有包味
煮莲蓉既时间都掌握得好好~因为试过有d食店既莲蓉..㶶+酸味的 整体食物依然有水准~只系个芋角比较失色左