2023-04-13
蛙蛙要去街,那个地铁站未去过?屯门,好拥挤, 柴湾冇嘢行, 提议此处( 一早想嚟呢间cafe),近近地长沙湾站, 顺便可以去李郑屋古墓,细细个已经知, 始终咁大都未嚟过。 环境跟食评相一样,够宽敞,木系家私,切合餐厅禅意构想。 三文鱼牛油果意粉 $78,我以为一片片牛油果放面,原来搅蓉捞三文鱼,所以牛油果少咗,味不特出,变咗蕃茄意粉,味可接受。 厨师推介全日早餐$108,够大盘,烟肉大大长片,不干,好过鬼佬西餐厅, 松露炒蛋量多,滑度一般,大菇香,有质有汁,大蕃茄唔甜,我都好难买到。 茶啡种类,目不暇给,还有一些无咖啡因咖啡,好多想试,但禅味名字茶较吸引我,就拣一昼 一曙光 ,苹果接骨木茶,用中/日式小铁壸,小玻璃杯,用木托盘盛上,加上诗意小咭, gimmick 唔错,让我饮时,脑袋有回味,茶色淡红,淡香,不甜,不酸, 舒服。 当日天气凉凉地,坐个位好大风,但侍应说最近我们头顶都无开,10几部冷气机,那部吹咁劲,令我唔好坐咁耐!
环境跟食评相一样,够宽敞,木系家私,切合餐厅禅意构想。