2022-09-02 192 浏览
今日去咗上水同个朋友食饭,我哋想揾个静静地嘅地方倾吓计,所以去咗食西餐。入到餐厅,个环境都舒服,灯光微暗,地方唔算大,但亦唔会觉得迫。我哋一人嗌咗一个dinner set,大家share。好快就有餐汤同面包,餐汤系忌廉粟米汤,充满香浓嘅粟米甜味,面包系暖暖地,好软熟,几好食纽西兰肉眼(8安士)牛扒肉味香浓,有肉汁,一啲都唔干唔韧,切得厚厚地,口感唔错。伴有薯仔,西兰花,椒丝,豆等等嘅配菜,令人感觉好满足。传统玛格丽特薄饼呢个薄饼有惊喜,因为我冇expect一款咁传统同经典嘅薄饼可以做得咁出色!就咁睇相已经见到佢嘅芝士份量有几劲,系香喷喷热辣辣嘅半融芝士!番茄酱够多,饼底够脆,整个味道简单而丰富。脆炸鱿鱼圈见到呢个小食就忍唔住要加,因为我哋都好钟意食香口嘢。个鱿鱼圈新鲜炸起热辣辣好正,点沙律酱一流。饮品点咗冻柠茶同花茶。

我哋一人嗌咗一个dinner set,大家share。

纽西兰肉眼(8安士)

传统玛格丽特薄饼

脆炸鱿鱼圈

饮品点咗冻柠茶同花茶。