<坪洲系列>放假谂住嚟个坪洲半日游,因为平日嘅关系,好多餐厅舖头都冇开☹️ 上网睇过呢间金源冰室嘅炒通粉好出名,汤通粉就食得多,炒通粉就未试过,难得嚟到梗系去试吓有咩特别店舖外表同一般老式冰室差唔多,比较简朴残旧,感觉卫生麻麻,不过内里都算坐得舒服,墙上挂满手画嘅食物图画,几有怀旧地道嘅感觉呢度大部分嘢食都系散嗌,冇乜特别嘅优惠套餐,亦唔包嘢饮要额外买,单价约$18起。整体嚟讲都系一般茶餐厅质素,价钱都合理嘅,但觉得冇网上讲到咁特别咁好食,嚟到坪洲一定要试嘅程度🤭_➤公司炒通🍜$44热辣辣岩岩炒好,色水几靓仔好深色,都够镬气又香,唔太咸几入味,食落其实就系干炒牛河阵味,只不过用通粉取代河粉,但香港的确唔系好常见,所以都算几特别嘅。另外都算几足料,虽然都系啲普通简单嘅配料炒埋一碟,有牛肉片、肠仔、火腿、午餐肉、芽菜、洋葱、三色豆。不过略嫌油左啲,通粉口感偏淋,同埋麻麻地三色豆🙈➤星洲炒米🍜$44份量适中,都系有三色豆😂,另外仲有猪肉片(不过份量极少,肌肉熊表示失望)、炒蛋、火腿、青椒同洋葱,黄姜粉落得好足,第一啖食落会比较辣,仲有少少苦味,整体唔算太油腻,略厌唔够干身,比较
<坪洲系列>

_
➤公司炒通🍜$44
公司炒通粉

➤星洲炒米🍜$44
份量适中,都系有三色豆😂,另外仲有猪肉片(不过份量极少,肌肉熊表示失望)、炒蛋、火腿、青椒同洋葱,黄姜粉落得好足,第一啖食落会比较辣,仲有少少苦味,整体唔算太油腻,略厌唔够干身,比较湿,所以觉得唔系好够镬气,属普通茶记水准
星洲炒米

_