2015-02-09 690 浏览
由于经常在附近经过成日都见到呢个熟食中心贴满纸, 谂住揾日都去呢度试下呢间 ”真成” 系咪咁坚, 适逄擒晚突然想食麻辣鸡煲,  就去呢间试下~~~去到冇人招呼, 心谂好生意都冇计, 咁就主动揾下伙计啦~ 揾左阵有个阿姐黎问几位, 叫我地跟住去~ 一坐底就即刻叫左个麻辣鸡煲, 其他𩠌谂住睇下菜牌先, 另外就叫左个上汤河比个女食, 当时阿姐答我, 话要等下, 厨房忙冇咁快~ 我话OK 啦~等左20分钟, 有个男人拎住个鸡煲黎到, 食左几旧, 原全冇味!!! 劲扫兴!!! 连自己整仲好食过佢, 水多过乜, 唔系我地平时食果种堔圳鸡煲咁~~~无味O既情度系..... 我用水过一过旧鸡比我女食, 佢都食到! (即代表完全无味!!), 隔左阵, 我就问下个河粉黎未, 点知个男人侍应就大大声答我~ 做唔到粉面比你地, 所有𩠌都系同一个炉出, 做唔到咁多粉面, 我话, 咁你个阿姐又话得~~~~ 个男人一讲, 一路走~~冇耐个男人侍应又番黎, 佢话: 我话左阿姐啦, 佢唔小心帮你写左, 我话左佢架啦~ 但佢话同你讲左要等, 咁你又黎追我~ 我答佢: 如果我唔追你, 都呢世唔知原来你地个炉唔做粉面啦!!!

冇耐个男人侍应又番黎, 佢话: 我话左阿姐啦, 佢唔小心帮你写左, 我话左佢架啦~ 但佢话同你讲左要等, 咁你又黎追我~ 我答佢: 如果我唔追你, 都呢世唔知原来你地个炉唔做粉面啦!!! 佢又住行住讲走左!!
冇耐, 后面枱客点菜, 个男人帮佢写, 佢又讲: 而家厨房唔做粉面架, 不过见系熟客先帮你落!
咁我明晒啦~ 唔系熟客! 食到一肚气, 仲要唔好食!!! 以后唔会帮趁!!!!
2015-02-08