2006-12-12
原先我晏昼系去6B Cafe,但见宣传话呢间野甜品唔错,之前黎视察过环境尚算舒适,于是特登留空个肚,抱住不妨一试既心态同朋友落一层楼去5/F Cafe食埋个Dinner。环境:我系去5/F既。格调普通,全铺白色装修,OK干净冇露台,设了度墙去分隔连接开放式厨房既餐台部分。唔想受烟既我地梗系坐分隔左既入面(内部)台。听到有班友玩紧大富翁,都几癫下,为宁静平淡既环境扣左唔少分数。同时由于冇露台冇窗既关系,通风装置系冇,即系空调搭救。所以烟味系会几重。座位方面尚算舒适,右面系一大个廿人式Sofa,驳住四张台到。我地坐双人位,一人一个单人Sofa,算系岩岩好既size,唔会话太大难坐,座位高度亦OK,冇话脚长会"Long"脚情况。左面系超阴暗既内部位置,明显系费事装修之余又想俾顾客得到各适其适既选择。但事实上入面阴暗得黎好焗,我去果晚系成间铺十几人,果个部分都冇人坐。评分:2分(5分为满分)服务:餐具提供:比茶餐厅更差. 两个人黎全程只俾一人餐具。食肉类会冇刀供应,饮汤冇汤匙。更加唔好讲系碟呀、碗呀咁啦。(如果话多人,忙得滞冇时间逐台理我都唔介意,但好明显唔系!)侍应:内部座位系冇侍应长驻既,
环境:
我系去5/F既。
格调普通,全铺白色装修,OK干净
冇露台,设了度墙去分隔连接开放式厨房既餐台部分。
唔想受烟既我地梗系坐分隔左既入面(内部)台。
评分:2分(5分为满分)
服务:
餐具提供:
比茶餐厅更差. 两个人黎全程只俾一人餐具。
食肉类会冇刀供应,饮汤冇汤匙。
更加唔好讲系碟呀、碗呀咁啦。
侍应:
内部座位系冇侍应长驻既,要点菜除左行出去揾人之外就系靠侍应做主动。
(不过点完第一轮之后就冇晒呢个服务,
以我所见,侍应除左送菜之外我冇见过佢地入过黎服务客人)
惠顾当晚,系位肥少少既女侍应帮我地点菜,咁我都无讲隐瞒啦,当晚佢既服务水准系好差。
我地点左一个Dinner Set,
我唔系好记得佢有冇写跟意粉定饭啦,但侍应冇提过我,骤眼睇亦都揾唔到有关方面既资料。
(呢个如果系我睇漏眼,就唔关侍应事,如果唔系就真系要检讨下。)
跟住我点左个星座饮品,我讲完个饮品名佢唔知系咩野黎。好,又俾你揾Menu直落单,我都唔介意。但话到俾我知系你做唔足功课。
跟住嗌甜品:
我先问佢蛋糕大小,佢话件件都系好细件架啦,唔会大得去边。(不耐烦语气)
问佢Chocolate mousse冻定热,佢不胜其烦地说全间蛋糕都系冻的,冇热既。(问下姐,客人唔熟你餐厅运作架)
最后拣左拿破仑,
问佢有咩生果拣(餐牌上果件拿破仑既相呢就有四大生果:奇异果、芒果、桃、士多啤梨)
,佢话唔知,问下先知,好,又当你功课做唔够。
问完同我地讲(节录):「Fixed死左,冇得拣,大约有士多啤梨果D啦。」
嗌完之后5分钟唔够,主菜都未到(我嗌完SET DIN先嗌),佢就急急脚成碟车埋黎,讲声系乜都懒,仲要好火咁。
睇左我地两条友5分钟都唔肯定呢个系乜黎既,初初以为系前菜,原来就系果个拿破仑!
生果:有4粒比提子干大少少既芒果干响面,乜都冇,仲差过圣安娜。
好心你,唔知就自己去睇下雪柜啦,做少少野都懒!
边有人主菜都未上上甜品架,你估酒楼,客多到Take Care唔到咩!
真系唔知佢失恋定有绝症,分明唔想捞咁款。
学刘华讲句:「而家今时今日咁既服务态度,听执笠啦!」
评分:1/4分(5分为满分)
跟住讲到Main Point,亦都系我去既理由。
食品质素:
点Set后,餐汤系罗宋汤。(以呢度既服务,当然我系黎到先知系冇得拣+ 咩野黎啦下)
罗宋汤
评语:好淡口,好多芫莤,入口有微苦涩,味道不比茶餐厅餐汤好。
不久,牛仔骨伴西兰花上桌(今次有讲菜名啦),
不过黎到我先知系伴意粉。
牛仔骨伴西兰花(随烧汁)
评语:老实讲一句 - 好难食。
何出此言?
牛仔骨:
有一旧,10cm长左右,5蚊硬币厚薄,
食得饱人我切!咬落去好韧,冇刀,切唔到牛仔骨中间位,咬一啖就食完!
Cafe仔,我唔期望有咩入口即溶,齿颊留香既效果,
但味道真系好普通。
烧汁:
食落去似稀释版麦记鸡翼汁,,酸甜得黎唔香口,亦唔开胃。
西兰花:
9成9揾火烚定,冇味我唔怪佢,佢懒腌/落盐姐,
一咬落去好似食薯仔咁,唉。
烚两旧细细既西兰花都搞成咁叫人点再帮衬你呢?
意粉:
同西兰花差唔多,好"林",冇咬口,好淡口但略甜,茶餐厅感觉。
最后呢碟野我食左旧牛仔骨同松散既蔬菜纤维后即刻罢食抗议,对此我对欠发达国家既饥民致歉,我一定会捐钱俾你地去补偿返我今次既罪孽。
甜品:
如上文提及,拿破仑系我地另点既甜品。(set din冇跟/冇得配,需要另点。)
拿破仑:
与相片严重不符. 相片系多层的酥皮面上夹杂著各种生果,铺满面层,黎到只有4粒芒果干响面。
酥饼里梅花间竹的夹著粟子茸,芒果粒,入到口,
粟子茸方面,
完全冇粟子香, 唔新鲜我唔介意,
但入口带少少肉桂(?)及雪味, 口感同卖相都好似现成货(一唧即食果种) , 令人冇乜想食既冲动。
酥皮层方面,
好软身,冇乜咬口同香味,同粟子茸味道差唔多,仲有微酸,我同友人异口同声叹难食,相信无需多讲。
(餐牌讲明:「此餐厅供应的蛋糕是由高级厨师每日新鲜制造,并不可与市面的冷藏蛋糕相比。」, 真系恕我直言,信你就蛇都死。)
评分:1分(5分为满分)
价钱(抵食度):
是日俾左$122元,一个SET Din 一个甜品,仅此而已。
(好在我朋友冇嗌,如果唔系真系一地眼泪。)
评分:1/4分(5分为满分)
原本我都谂住冇你地讲得咁差,见呢排D评语都唔错。
结果去完,见识到「地狱CAFE」既恐怖,表面光鲜,内里狰狞。
以后请我都唔去,真系食又死唔食又死。