2021-08-04
星期五同事话想去放松一下,去咗兰桂坊谂住食晚饭顺便饮杯嘢,拣咗喺兰桂坊附近嘅加州大厦 新开嘅型格嘅餐厅 听闻呢度嘅青口超级出名 都系招牌菜前菜叫咗Coconut Prawns $128 平时泰国菜先有得食估唔到喺呢度都有得食 仲要整得几出色 炸虎虾铺满左椰子丝,充满椰香 ,炸得香口,金黄色,仲要大虾只只都好大只,爽口弹牙新鲜。最欣赏佢嘅辣芒果 salsa ,无论作为酱汁点大虾,定系直接当沙律食,都酸酸甜甜非常开胃,有芒果,香草,洋葱,辣椒等材料。黎到重头戏Lobster Bisque ,有四款口味,Singapore chili crab , Australian chilli 等等,由于唔食得辣我哋就拣咗,Lobster Bisque,龙虾味,青口仲可以配一个side dishes, 炸馒头或者发包或者薯条,我哋就拣咗薯条,薯条比较幼,香香脆脆,即叫即炸唔错。不过忘记咗我哋点左主菜炸鱼薯条都有薯条,如果唔系都可以试吓炸馒头,听闻都唔错,仲可以点埋啲龙虾酱汁。青口质素唔错,平时其实都唔太钟意食青口,觉得佢有浸奇怪嘅味道同埋口感唔好,反而呢度嘅青口食落都几嫩,大大粒,都几入味,最紧要冇雪
仲要整得几出色
黎到重头戏Lobster Bisque ,有四款口味, Singapore chili crab , Australian chilli 等等,由于唔食得辣我哋就拣咗,Lobster Bisque,龙虾味,青口仲可以配一个side dishes, 炸馒头或者发包或者薯条,我哋就拣咗薯条,薯条比较幼,香香脆脆,即叫即炸唔错。不过忘记咗我哋点左主菜炸鱼薯条都有薯条,如果唔系都可以试吓炸馒头,听闻都唔错,仲可以点埋啲龙虾酱汁。青口质素唔错,平时其实都唔太钟意食青口,觉得佢有浸奇怪嘅味道同埋口感唔好,反而呢度嘅青口食落都几嫩,大大粒,都几入味,最紧要冇雪藏味道。另外龙虾汁都非常之唔错,除咗好浓郁嘅龙虾汁味佢仲有少少酒香,中和左。
另一款主菜叫咗Fishin chips $238 ,
啤酒鱼 tartar
平时嘅鱼会有啲雪藏味,由于佢哋嘅鱼系用啤酒面掩盖左,完全冇雪藏味,仲要炸得劲脆,每咬落一啖都有哈嚓声,仲要份量劲大,鱼肉超大片又厚身,配埋自家制嘅他他酱一流,另外仲有啲薯条点埋他他像都好好食㗎。
认真佢哋嘅份量都非常之大食咗两个主菜之后都已经好饱,又想试吓佢哋呢度嘅甜品,叫咗Flaming chocolate lava cake $108 心太软,职员系上菜嘅时候会到咗少少酒跟住点火,氹女仔就最开心啦 ,心太软都几高,朱古力味劲浓郁,外皮都系好热脆脆地,一切落去非常之漏心。
Virgin Mary $75
Hong Kong delight $65
总括嚟讲呢间又饮得又玩得又型格嘅餐厅 ,唔好以为剩系得个样,食物质素真系有惊喜,每一样野都用心制作,想一路饮酒一路食高质素嘅食物 ,喺兰桂坊算系一间唔错嘅餐厅,值得一试。