11月5日, 我们的122周月快乐庆祝活动就系走入大澳郊游! 食完大澳小食个香妃卷, 下一站已经谂住去揾黑超伯伯炭炉鸡蛋仔食~ 点知兜匀半个大澳, 欣赏水都景色之后都未揾到, 原来我地兜咗个大圈… 鸡蛋仔早已入舖~ 仲要喺大澳小食嘅斜对面咋!::: 鸡蛋仔 ::: $13好彩我地去到都唔系好多人~ 可以休闲地近距离睇住伯伯整鸡蛋仔! 只见带住黑超嘅伯伯手起铁板落, 起蹍嘅手瓜熟练地将铁板反两反, 几分钟后就鸡蛋仔已经整好~ 不过仲要摊冻一阵先入袋, 咁先可以保持香脆! 新鲜热辣嘅炭炉鸡蛋仔, 闻落焦香中有少少炭烧味, 食落又特别脆, 仲有超浓蛋味! 不过鸡蛋仔嘅质地就好似蛋糕咁, 成旧都软绵绵嘅, 唔似平时食到d上半系脆脆外层中间漏空下面先系软绵绵咁~ 但都已经好好食!呢个伯伯真系好有型, 一把年纪但有十分魄力! 睇佢一副钢条身形, 一定系日日不停手整鸡蛋仔所练成~ 真正用炭炉整鸡蛋仔嘅地方买少见少, 希望伯伯身体健康~ 可以将呢种独特风味嘅街头小食带比更多嘅人!

::: 鸡蛋仔 ::: $13

摊冻中
望得到的脆卜卜
内里似蛋糕仔
型仔伯伯
2011-11-05
5 分钟 (外卖自取)
摊冻中
望得到的脆卜卜