2020-02-01 550 浏览
平时weekend行过见到呢间野装修好靓嘅餐厅都想入去食,难得有日平日放假又见佢有个set lunch,又未试过埃及地中海菜,于是就决定入去试下佢!地点:餐厅位处于石塘咀,系电车路,香港大学站出口大约步行5-10分钟倒建议大家坐巴士或者电车会较为方便。环境:餐厅提供左室内室外座位比唔同客人选择,不过室外就系正巴士站隔离,哈哈,喜唔喜欢就纯属个人喜好啦😏餐厅入面楼底够高,而且有大玻璃方便引光线入内,光线温和足够;室内设计好有非洲味道,墙身就埃及嘅壁画以及中东系嘅吊灯,而且用嘅碟都系精心挑选过,尽量带比大家当地嘅风味,色系好柔和我十分钟意😊食物质素:佢嘅set lunch系平日11-4先有,分别有五款主菜比大家拣,有肉有素,又可以按个人喜好去拣选唔同种类嘅肉。因为果日好想食肉,于是就拣左SKWERS配lamb同埋Half Aziza ChickenSkewers-Lamb Kofta with Cous Cous($110)即是羊肉串配古斯米。根据网民介绍,古斯米系一种非洲小米,系一种由粗粒小麦粉做成的健康谷物,口感非常特别,而且也很饱肚,不过质感比较散,对于食开米饭嘅我地会有少少唔习惯☺️

有少少甜味而又带有粟米味道,感觉好特别!职员好热情咁介绍我地正宗食法,首先放小麦粉系碟上面,然后再加入肉同酱汁(似芝麻酱)哗!小麦粉吸晒啲肉汁同埋酱汁,超好食!

而羊肉方面,膻味较浓,由于本人觉得食羊就系要果阵膻味,所以觉得好正😋肉唔好睇佢烧焦左咁,其实佢系外脆内软,肉汁锁住系入面啱啱好!
如果觉得膻就可以整番两口沙律味中和一下,去一去浓烈嘅味道

Half Aziza Chicken with Vegetable ($105)
半只烧春鸡,又系一道高水准嘅菜式,皮脆内嫩,咬落去只鸡度唔会好干,咬落去啲肉汁流晒出黎!鸡味又浓郁,腌得好入味,完全食唔到雪味,好满足😋

至于另加嘅果碗菜就....好普通,有西芹、西兰花、萝卜、好硬嘅薯仔,所以建议大家都系叫番小麦粉或者饭好啲啦😏

另外有餐饮,可以选择各种汽水(整罐上!)或者tea

服务:职员见我地唔系好知点拣同埋啲菜式系乜,好热情咁介绍,又知我地第一次食Cous Cous,好细心咁教我地点食!
又问我地饮唔饮野,食唔食甜品!服务态度十分好!上菜时间就稍为慢一点,但都可以接受。

价钱:套餐会另收加一,around $100有咁嘅质素真系好抵食!另外佢有happy hour,around $30一杯啤酒或者cocktail咁
2020-01-31