间唔中压力大就想豪一豪佢,见唔少人推荐呢间诺士佛台新开嘅西餐厅,上星期就同朋友一试。餐厅环境几有格调,分黑白两区,白色𠮶边有鸟笼摇椅打卡位,但当日去到已经满座,就被安排坐黑色𠮶边,餐厅周围挂满植物,连吊灯都系餐厅嘅雀仔logo模样,切合返绿洲嘅主题,不过当日我地个位置较暗,所以啲相影得麻麻。🍽炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯Grilled Australian M5 Wagyu Oyster Blade w/ Potato Gratin知道系M5和牛所以都好高期望,我地叫左五成熟,边位轻轻煎香,锁紧肉汁,中间系鲜粉红色,对我黎讲生左少少,所以净系食头尾位置。牛肩肉肉味香浓,一咬油香满溢,配野菇蓉食已经够味,唔点汁都得,焗薯就似千层薯仔咁,每层之间夹住忌廉,非常邪恶,当日无甘笋就转左芦笋,鲜嫩无渣。🍽龙虾汁天使面伴大虎虾及三文鱼籽Capellini w/ Tiger Prawns & Salmon Roe卖相好靓,有三只弹牙嘅大虎虾,天使面韧度适中,龙虾汁唔会盖过海鲜天然嘅味道,三文鱼籽一粒粒系口中爆开又有海水味。🍽菠菜大蚬周打汤Clams & Spinach Chowder前菜我地叫

🍽炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯
炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯

🍽龙虾汁天使面伴大虎虾及三文鱼籽
龙虾汁天使面伴大虎虾及三文鱼籽

🍽菠菜大蚬周打汤
Clams & Spinach Chowder
前菜我地叫左个汤,上菜时碟上只有大蚬,店员会即席将壶中嘅汤倒落去,饮到薯仔蓉,又有玉米粒增加口感,而菠菜都几够味,唔只得只色。
菠菜大蚬周打汤

🍽西班牙烧猪腩伴烤西瓜三文治
Spanish Pork Belly w/ Grilled Watermelon Sandwich
呢款系餐厅嘅创意菜式,除左西瓜三文治仲有俾素食人士嘅西瓜扒。两片烤过嘅西瓜片夹住烧猪腩,一咬同时食到西瓜汁同肉汁,比用面包夹清新得多,同芥末酱几夹,可惜我𠮶片猪腩韧左少少。
西班牙烧猪腩伴烤西瓜三文治

🍸Lips of Angel
我同朋友都酒量好差,好彩除左cocktail之外都有唔少mocktail可以选择,睇个名就知呢杯够晒少女心,连杯边都痴满玫瑰花瓣,材料就以香甜嘅水果为主,一饮有淡雅嘅玫瑰香气,之后白桃同苹果味会较明显,甜甜地送扒唔错。
Lips  of  Angel
炭烤澳洲M5和牛肩肉伴法式忌廉焗薯