虽然位置少隐蔽, 但仍然不时见到身边朋友会到访的一间CAFÉ☕基于好奇心下, 今晚我都约左朋友黎试试呢虽然系几隐蔽, 但系如果识揾既话就好易揾😂 (“废” 腑之言🙊🙊)因为其实只要你去到霸王山庄, 就不远矣… (亦都可以行多两步去到加连威老道先, 见到龙城药房就转入去条巷仔都一样得…最稳阵就系跟住Google map黎揾😂 我今次都系 !大厦虽然比较旧式, 但系行到入CAFÉ又系另一个景象系充满干花+木系+水泥墙既一个小小空间呢, 成个feel就是文青 ! 🌾今晚我地坐系水泥墙AREA呢~ 不过要留意.. 由于系open kitchen👨🏻🍳如果坐得近厨房个边, 都会吸到油烟味.. 如果餐厅可以多加留意抽气问题就好喇MENU都走简约风呢~ HAHA食物大致分为:: 扒类, 春鸡, 沙律, 全日早餐, 小食, side dish, pasta同甜品饮品种类都唔少, 有焙茶抹茶类, 朱古力, english tea, 水果茶, 同其他养生茶我地先叫左个邪恶小食开下胃 :: 芝士脆片配牛油果 $58(虽然见到好多人都系叫黑松露薯条, 但今晚心血来潮好想食粟米片)粟米片配上热溶芝士同牛油果蓉
基于好奇心下, 今晚我都约左朋友黎试试呢
最稳阵就系跟住Google map黎揾😂 我今次都系 !
大厦虽然比较旧式, 但系行到入CAFÉ又系另一个景象
MENU都走简约风呢~ HAHA
我地先叫左个邪恶小食开下胃 :: 芝士脆片配牛油果 $58
粟米片配上热溶芝士牛油果蓉 ! 🥑
觉得芝士份量可以再多DD : D 因为大约食左一半粟米片 已经无晒芝士了…🧀
芝士脆片配牛油果
而且粟米片唔够香脆.. 牛油果蓉味道亦偏淡… 整体就是有点小失望 / . \
睇黎下次都系试试黑松露薯条好了
蜜糖芥末磨菇黑松露酱猫耳朵
见呢度有比较特别既 猫耳朵 .. 紧系要叫啦~~
本来我地系想叫 蜜糖芥末磨菇香草酱猫耳朵 $88
但系无晒 @0@ 只可以转做黑松露酱.. 所以我地都照转了…
份量不小呢 ! 本来都惊会几滞, 好彩呢个既酱汁入味得黎唔会腻, 唔会觉得好饱滞..
而且猫耳朵细细粒的好易进食呢 ! 软硬适中 : ) 这个值得试😋
最后黎到既系今晚既主角::
日式煎封挪威刺身级三文鱼排配蒜香豆酱 $198
话说我地叫左全熟 ! 员工提醒全熟会比较干身,,, 但我地最终都系坚持左 XD
一上枱已经觉得卖相好靓, 而且 ! 闻到阵阵蒜香豆酱既香味啊!! 🤤🤤
觉得好似一个Fusion菜咁~ 用中式酱汁夹西式三文鱼排
日式煎封挪威刺身级三文鱼排配蒜香豆酱
一食已经觉得呢个真系好正 ! 三文鱼排少少香脆, 但系内里仍然系劲juicy! 🤤
完全唔觉得干身.. 加上三文鱼本身既鲜味好突出
最正系配上蒜香豆酱 劲劲劲惹味 ! 两者真系意想不到地夹😍
(不过两样重味既元素放埋一齐… 真系要叫返壶花茶减下腻先得XDD
我叫左green tea latte件事就错左 loll )
泡抹鲜奶抹茶(热)
泡抹鲜奶抹茶(热)$56
其实呢杯系做得出色既! 抹茶味同奶味既比例做得好好🍵🥛
抹茶味又香又浓, 口感够滑 : )
红莓蜜桃果茶
红莓蜜桃果茶
红莓蜜桃果茶$68
食pasta同main既话 叫呢杯就岩喇,, 可以减减腻~~
茶壶唔算大壶.. 所以饮晒记得唔好怕羞咁请员工帮忙加热水啦😉
整体来说, 大部分食物质素是不错
感觉呢度既pasta性价比几高 ! MAIN价钱略贵, 但今日食呢个又真系值得既
同多一两个朋友一齐黎share就会好D!!
另外呢度既饮品都真系不错, 听闻甜品亦几高质
下次再黎既话都会试试 !
2019-03-21
蜜糖芥末磨菇黑松露酱猫耳朵
日式煎封挪威刺身级三文鱼排配蒜香豆酱
泡抹鲜奶抹茶(热)