2018-05-02 152 浏览
今晚落区去左荃湾加班,要等法团同班业主8点半齐人先可以开波开会,一丁友要等成2钟要揾个食完野又可以hea坐既地方确系唔容易。唔想食完个快饭一个人坐系公园等开会,实在有点悲凄,即刻电问住系呢区既好友得唔得闲食个便饭,但被拒绝了,佢话同男友早排帮衬过呢间café,坐得轻松又自在野食又几好味,我见同果幢大厦只系隔一两条街距离,食完hea阵再行番过去开会都仲有时间净,就此一个人成行。7点前黎刚好到晚饭时段,已坐满约8、9成客人,见到仲有两张枱,就拣左其中一张坐。店面环境几舒适写意,两枱之间有适当距离,交谈唔细心/刻意去听系听唔到隔离枱倾咩。餐枱旁边有两排木书架,架上有很多书籍,成日店都洋溢住文青既书卷气息。惠顾既食客可以自行系书架免费取阅小说睇,感觉彷似去左mini书城。打开餐牌,原来有介绍话可以将屋企唔要既书送比café店(无缺页/不属回收类书籍),店方会以咖啡劵作交换,双双受惠,好具公益又环保既意念。话说曾几何时既我都几爱不释卷有d仙气,成日睇书架(系爱情小说,唔系睇金庸字典咁厚既武侠小说),屋企仲有成百几本,一直放系度已无再打开黎睇既小说,睇黎系时候可以换下咖啡劵。而系度食野既顾客可以用

话说曾几何时既我都几爱不释卷有d仙气,成日睇书架(系爱情小说,唔系睇金庸字典咁厚既武侠小说),屋企仲有成百几本,一直放系度已无再打开黎睇既小说,睇黎系时候可以换下咖啡劵。而系度食野既顾客可以用5蚊买一本书,据为已有,呢个价仲抵过食漫画店租小说。

餐牌有很多野食选择,拣左卡邦尼长通粉、密糖鸡翼再加冻摩卡咖啡。
密糖鸡翼
蜜糖鸡翼: 有5只,烘得色泽金黄,外面层皮被包住,内里鸡肉仍然嫩而有肉汁,外脆内软,新鲜烘炸物几时都系无得输,唔系普通好食,而系超级好食!
卡邦尼长通粉
卡邦尼长通粉($66): 份量颇多,仲以为个餐碟大,原来份量确系唔野少。形时d西餐厅个圆形碟大大个,但系中间个圆圈装就好少野食,呢间店有点童叟无欺。卡邦尼酱炒得好入味,酱汁好均匀咁分布系每条长通粉,好creamy,而长通粉烹煮既面淋度亦刚刚口,有点弹既口感,不错哦。
冻摩卡咖啡($40): 好多cream够冰冻,咖啡味浓,同即冲手调饮品店既咖啡有得比拼,系呢殊文青既氛围下饮咖啡别有一番风味。

食完个餐都系40分钟内既事,食完坐系度hea下捺下手机睇左阵书,店员施加都无压迫感要食客食完就埋单闪人,坐得好轻松自在,拣左本书望下,顺手点多个蓝莓芝士蛋糕坐多阵边睇边食。
蓝莓芝士蛋糕($35):蓝莓芝士量够实在,质感相对幼滑,芝士味突出,啖啖芝士味几浓但唔漏,上面既蓝莓jam酸甜适度, 只吃到微微蓝莓味却没莓既酸味

呢度食野好轻松完全无压迫感,他他条条咁食完hea到差唔多钟先埋计去开工,完全唔会感受到一丝食完野就侍庞走埋黎扫枱面执野赶客走既无形压力,实在系个悠然自得既绿洲,食物好味道且价钱亦唔贵,值得encore,下次会同朋友黎以书易啡,黎个悠闲西餐聚。
2018-04-25
密糖鸡翼