2019-04-01
谁会想到人多车多的铜锣湾, 竟然会有地方可以安安静静品尝咖啡,同时看书, 或用 LAPTOP 工作? 绝对好过去连锁咖啡厅 同人迫, 仲要坐得舒适,甚至连食物都水准一流。我地叫左两个小食, 两个正餐。紫菜脆片配海胆‧酱油芝士,有新意,新派 FUSION 惊喜之作,芝士系 CREAM CHEESE, 外国人好喜欢用 CREAM CHEESE 加其他果酱做薯片的 DIPPING SAUCE. 佢就系 CREAM CHEESE 加海胆肉,好有新鲜感,而且个卖相都好靓。海胆肉仲好新鲜,又加分。 第二个小食系炸单骨鸡翼配日本芥末蛋黄酱,单骨就系适合懒人食鸡唔会整污蔑只手, 又可以扮交青一边睇书打字啦。店主一定系个细心的女仔呢。呢一味鸡翼的精髓在于日本芥末蛋黄酱,佢加左小小日本芥末同柠檬汁, 同西方的 honey mustard 有异曲同工之妙,令口味提升之余又唔会食腻。正餐海胆扁意粉 配 巴马臣芝士头先食小食已经食左个海胆,所以好有信心咁再点左个海胆扁意粉。果然无失望,配 巴马臣芝士又一绝。大大粒海胆,啖啖肉 松叶蟹肉饭 配 炸软壳蟹劲大的炸软壳蟹, 而且肉质香甜, 不惜功本诚意之作。老实说,
我地叫左两个小食, 两个正餐。
紫菜脆片配海胆‧酱油芝士,
海胆肉仲好新鲜,又加分。
正餐海胆扁意粉 配 巴马臣芝士
大大粒海胆,啖啖肉
松叶蟹肉饭 配 炸软壳蟹
劲大的炸软壳蟹, 而且肉质香甜, 不惜功本诚意之作。老实说, 我见识少, 真系未见过咁大只炸软壳蟹, OMG, 呢个系花蟹 SIZE, 平时见到系手卷 SIZE, 真系蟆蚊比同牛比, 我一见到呢个 SIZE 直情受宠若惊。而且真系炸得好好食。你唔好以为佢俾左咁大只软壳蟹你就交左货, 另一惊喜系饭上面仲加左流心蛋同埋劲多蟹肉碎。点解呢间个 CP 值咁高咁好打嫁? 我唔明啊
呢间餐仲好适合两小无猜去拍拖。