2022-01-07
黎到堂食最后一日啦,之后半个月晚市都冇得堂食,真系喊出黎!所以我地拣左深水埗米芝连推介既大排档做最后晚餐,之后可能有排都食唔到!🥲✨黄金虾啲虾好大只!而且已经去哂啲脚、虾肠同虾须,非常贴心。虾已经炸透哂,外面脆卜卜,连头、尾都可以食哂落肚。啲虾沾上咸蛋黄同牛油既酱,非常香口,令人忍唔住系咁食,劲邪恶。✨椒盐九肚鱼拼鱿鱼鱿鱼食落去非常惊艳!以前食既炸鱿鱼外层个皮同旧肉好似分开咁,而且好淋,鱿鱼又咬唔开,但呢到既炸皮同鱿鱼混为一体,外层劲脆,而鱿鱼又煮到啱啱好,弹牙唔会韧,加埋少少辣椒粉同酸酸地既喼汁,简直系完美!而九肚鱼我觉得有少少失色,因为九肚鱼切到好细旧咁炸,反而唔系好食到本身九肚鱼个种柔软同嫩滑。✨姜葱蚝煲姜葱蚝煲最重要既系咩?就紧系啲姜葱啦!姜葱既份量非常多,爆香左所以好好食,但系走油走得唔够干身,所以唔够香,干多少少会更好!蚝炸过再煮,食落酥软,又腍又滑,而且汁浓味厚。不过蚝虽然大只,但比较少,得4、5只左右咋!✨沙拉猪扒系openrice见到好多人叫呢味𩠌,但食落又冇咩特别。猪扒几干身,虽然未至于难咬,但亦唔香。而本身个啲橙色既酱汁已经好咸,再加上啲沙律酱再咸左,而且好腻,加
✨黄金虾
✨椒盐九肚鱼拼鱿鱼
✨姜葱蚝煲
✨沙拉猪扒
系openrice见到好多人叫呢味𩠌,但食落又冇咩特别。猪扒几干身,虽然未至于难咬,但亦唔香。而本身个啲橙色既酱汁已经好咸,再加上啲沙律酱再咸左,而且好腻,加上好快冻左就变得唔好食。
✨炸大肠
平时食开既炸大肠系一圈圈,而且炸好到香酥,呢到反面系切长条型再剖开。外层非常香脆,入面又保留到大肠既口感,有少少烟韧。大肠保留左本身既脂肪,但系唔会油腻,点埋甜酸酱非常滋味,而且下面亦有几旧菠萝消滞。
btw,当日第一转已经落左个豆苗,点知等左个几钟、催左几次被告知豆苗卖晒……之后再落菜心,等左大半个钟都未上得,最后顶唔顺取消左。🥲