2019-01-14 179 浏览
新界人好少去港岛,坚尼地城更加冇咩机会去。不过适逢老公生日,在机缘巧合下揾到呢间餐厅。在地铁站行过去不算远,5分钟内就到。七点几去到人不算多,所以餐厅侍应非常好服务。我们点了一个二人餐,贪佢有海鲜、有牛扒、有意粉和甜品。先上咗个海鲜拼盘,有生蚝、翡翠螺、青口、大虾和蚬。侍应话俾我知细只那一款生蚝是来自法国🇫🇷,而大只那款是来自美国的珍珠蚝。个人觉得法国那款生蚝好食啲,虽然细只,但好爽口同埋鲜甜。其他海鲜好似青口、蚬都好够味,完全不用加柠檬汁和其他酱汁。之后上前菜—香槟忌廉煮蓝青口。因为系前菜,所以只得几只蓝青口。蓝青口真系超好食,食几只完全唔够喉。佢嘅味道令我想起去挪威旅行时,食过既白酒忌廉煮青口,两者质素不遑多让。上菜时已经闻到好香嘅香槟味,但食嘅时候完全唔会夺去青口嘅鲜味。蓝青口虽然细只,但质感同一般雪藏青口系差天共地。呢只细细只而且有微微的海水咸味,我以前都唔知新鲜嘅青口嘅质感系可以咁好。我哋分别要了蘑菇汤和龙虾汤。龙虾汤好香,香浓嘅龙虾味咸中带甘,从而带出龙虾本身特有嘅味道。蘑菇汤香浓幼滑加上少少松露,把蘑菇汤的味道提升了。安格斯牛扒约七成熟,肉质软熟,连根和肥膏都非常淋。以往

海鲜并盘

香槟忌廉煮蓝青口

龙虾汤

蘑菇汤香浓幼滑加上少少松露,把蘑菇汤的味道提升了。
安格斯牛扒

安格斯牛扒约七成熟,肉质软熟,连根和肥膏都非常淋。以往我先生会把肥膏和筋切走,而我就帮佢食咗佢。因为呢啲部位牛味较浓,但就有点韧。但呢块牛扒既呢啲部位都好软淋,我地全块牛扒食晒,完全无浪费。
香蒜大虾天使面

香蒜大虾天使面的大虾新鲜爽口。香蒜汁有少少辣,但配合天使面则恰到好处。
天使面配合芝士碎、露笋和波菜,口感非常丰富。
心太软

心太软要等10分钟,所以我哋食主菜到差不多嘅时候,侍应已经提议我哋点左甜品先。心太软系心型😍,朱古流心加埋云呢嗱雪糕,冰火交融。唯一美中不足系只有一球雪糕,如果有两球就好了。
值得一赞系侍应服务非常好👍🏻亦好贴心。因为我同老公系share 食,侍应每次都会主动帮我地换新嘅碟,以免影响食物嘅味道。
2019-01-08
  • 海鲜拼盘