黎开坚尼地城,出C出口对面就见到佢Lunch time都唔少人帮衬,有啲系HKU学生设有lunch set,选择算多,寿司饭、和风定食、拉面、乌冬都有每个set会包茶碗蒸、面豉汤、中华沙律▶️ 茶碗蒸啱啱蒸起所以热辣辣♨️质感唔错,似布甸而不太水汪汪,蛋味香浓入面日式鱼蛋、冬菇、蟹柳,各有一片本身已经咸咸地带鲜甜味,可能落咗鸡粉,所以无需另加豉油不过偶尔会食到少许腥味?▶️ 五色刺身定食 ($105)五色刺身包括:吞拿鱼、三文鱼、油甘鱼、八爪鱼、帆立贝,每个两片刺身望落红润有色泽,应该新鲜嘅三文鱼、油甘鱼、帆立贝唔错,不至于鲜甜肥美,但有应有嘅味道第一次食八爪鱼刺身🐙口感弹牙,几得意吞拿鱼本身OK,可惜某啲位比较韧配有一碗白饭🍚饭质比较湿,唔系寿司米/珍珠米,不过𩠌刺身豉油食还可以▶️ 面豉烧银鳕鱼和风定食 ($112)银鳕鱼比较薄身,胜在无骨烧得唔算香脆,不过肉质唔松散🐟欠缺些少鱼油香味,可能俾佢浓浓嘅甜面豉烧汁盖过咗其他嘢同上面一样-食物正正常常,似地道化咗嘅日本菜舖头多位,感觉唔压迫,不过布置同灯光俾人感觉残旧少少服务OK,上菜算快可惜性价比低唔抵食,计埋加一都要大概$120/人🤥呢个价
黎开坚尼地城,出C出口对面就见到佢
Lunch time都唔少人帮衬,有啲系HKU学生
每个set会包茶碗蒸、面豉汤、中华沙律

▶️ 茶碗蒸
啱啱蒸起所以热辣辣♨️
质感唔错,似布甸而不太水汪汪,蛋味香浓
入面日式鱼蛋、冬菇、蟹柳,各有一片

本身已经咸咸地带鲜甜味,可能落咗鸡粉,所以无需另加豉油
不过偶尔会食到少许腥味?
茶碗蒸

▶️ 五色刺身定食 ($105)

刺身望落红润有色泽,应该新鲜嘅
三文鱼、油甘鱼、帆立贝唔错,不至于鲜甜肥美,但有应有嘅味道
第一次食八爪鱼刺身🐙口感弹牙,几得意
吞拿鱼本身OK,可惜某啲位比较韧

五色刺身定食

▶️ 面豉烧银鳕鱼和风定食 ($112)
银鳕鱼比较薄身,胜在无骨
烧得唔算香脆,不过肉质唔松散🐟
欠缺些少鱼油香味,可能俾佢浓浓嘅甜面豉烧汁盖过咗
其他嘢同上面一样
面豉烧银鳕鱼和风定食

食物正正常常,似地道化咗嘅日本菜
舖头多位,感觉唔压迫,不过布置同灯光俾人感觉残旧少少
服务OK,上菜算快
可惜性价比低唔抵食,计埋加一都要大概$120/人🤥呢个价钱会有更多好选择,可以去食啲靓Cafe