2023-05-24
如果你想品尝正宗的葡国菜,不妨到西环坚尼地城的ANTONIO THE KING OF PIRI-PIRI CHICKEN,这间由热情嘅外国人主理的餐厅,以其独特的风格和美味的食物而闻名。餐厅的装潢充满异国风情,墙上挂著葡萄牙国旗,仲有多幅葡萄牙名人嘅照片,仲有C朗拿度嘅亲笔签名球衣,音乐也是葡语歌曲,让你感觉置身于欧洲嘅地道小餐馆。餐厅提供多款葡国地道美食,我点了两道前菜和两道主菜,分别是:**MUSSELS BOLMAO PATO**这是一道用白酒煮的青口,份量十分足够,青口新鲜肥美,白酒香浓而不腻,带有淡淡的辣味和香草味。配上面包一起享用,可以吸收多余的酱汁,非常开胃。**FLAMED CHORIZO**这是一道经典的葡式火腿肠菜肴,火腿肠油脂丰富,仲会席前点火烤制,经过火烤后火腿肠多添一份烟熏的味道。食嘅时候可以将橄榄油倒入面包再放肠,再加橄榄油一齐食,可以更能突出肠嘅烟熏嘅味道,仲可以品尝到香脆口感。**ESPETADA**呢道主菜系用咗最嫩嘅菲力牛柳所做,用特制酱汁腌制,再用好长嘅铁枝串起,再配以炭火烤至香嫩多汁。而酱汁味道也渗透到肉里。呢道菜仲配有饭、薯条和沙律,饭是用黑胡
**MUSSELS BOLMAO PATO**
**FLAMED CHORIZO**
**ESPETADA**
呢道主菜系用咗最嫩嘅菲力牛柳所做,用特制酱汁腌制,再用好长嘅铁枝串起,再配以炭火烤至香嫩多汁。而酱汁味道也渗透到肉里。呢道菜仲配有饭、薯条和沙律,饭是用黑胡椒调味的葡式饭,粒粒分明而富有层次。薯条和沙律则是简单而清爽的配菜,同牛肉一齐食更加滋味。
**BACALHAU NO FOANO**
呢系道用鳕鱼做嘅主菜,鳕鱼是用了美味的橄榄油、大蒜烤焗而成,表面有淡淡嘅金黄,内里肉质细嫩而不干。这道菜还配有新薯同埋沙律,新薯烤得刚刚好,内里绵滑。沙律清爽,增加了整道菜嘅清新感。