2018-05-27 3726 浏览
店舖采取左以前旧式𠮶种卖嘢食嘅方法,而唔系画纸仔,所以大家坐到落去可以食到啲咩完全系睇运气。而且啲点心仲要系手快有手慢冇,真系完全好似打仗咁,手脚慢少少分分钟都冇得食啊!不过小编唔太建议大家夏天去食,因为𠮶度嘅环境比较狭窄要背贴背咁样食嘢,真系会超级热。🍴皇牌流沙包虽然呢度最出名嘅就系流沙包,亦都有好多香港旅游书介绍,但个人就觉得一般。的确流沙包系非常流沙,分量亦都非常多,而且中间仲有好多蛋黄粒添,亦都唔会太甜。不过个包就相对做得比较差,唔单止有啲流沙馅系个包面到爆咗出嚟,而且流沙包个包亦都相对做得比较叠口,黐住晒啲牙。🍴怀旧糯米包唔好见佢平平无奇咁就觉得唔好食,呢一个糯米包系出奇地咁有惊喜。糯米饭既咸淡适中,而且饭粒又干身,糯米饭都整得好香。由于糯米包食落冇乜腊味味,反而里面有啲豆系到,所以味道入口属于比较清淡。🍴鹌鹑蛋烧卖鹌鹑蛋烧卖上面果块皮晶莹剔透,可以清楚见到里面嘅鹌鹑蛋同下面果旧猪肉烧卖。粒鹌鹑蛋有好香嘅蛋味,而且一啲都唔老。而个猪肉烧卖方面除咗大粒之外,亦都好足料,而且亦都系食唔到有梳打粉嘅味道。🍴鲮鱼酿瓜脯唔好见到佢冇咩色水咁就觉得唔好食,相反尼一个其实系最有惊喜嘅一个。
皇牌流沙包

🍴皇牌流沙包
怀旧糯米包

🍴怀旧糯米包
鹌鹑蛋烧卖

🍴鹌鹑蛋烧卖
鲮鱼酿瓜脯

🍴鲮鱼酿瓜脯
唔好见到佢冇咩色水咁就觉得唔好食,相反尼一个其实系最有惊喜嘅一个。因为平时好少会见到用鲮鱼酿既瓜脯,通常都系猪肉酿多。而尼到既鲮鱼肉入口弹牙而且冇鱼骨。另外个瓜脯亦都蒸得好淋同好入味。但整体味道仍然偏向比较清淡。
蟹膏烧卖皇

🍴蟹膏烧卖皇
虽然佢叫蟹膏烧卖皇但其实佢系冇蟹膏嘅,取而代之系有啲咸蛋黄系个烧卖上面。呢度嘅烧卖好大粒,而且里面嘅烧卖馅亦都好juicy同弹牙。烧卖嘅口感亦相对比较扎实。最重要嘅系佢呢度嘅烧卖唔会食到有好大浸梳打粉嘅味。
新兴虾饺皇

🍴新兴虾饺王
虾饺蒸嘅时间控制得啱啱好。虾饺皮唔会又湿又烂,不过就略为厚左少少。之于个虾饺馅方面,虾同猪肉嘅比例控制得啱啱好,虾都几大只下,而且都几新鲜,个虾肉都几爽口下。而且里面有啲鲜笋系到,口感丰富。
香脆炸鲜奶

🍴香脆炸鲜奶
呢度嘅炸鲜奶一碟有三大旧,而且仲整得外脆内软一定要试吓!炸浆整得好薄好脆,入口完全唔会觉得好油腻。而中间嘅鲜奶整到半流心嘅状态,真系超好食。不过小编就略嫌炸鲜奶甜左少少,食一件已经济住左。
黄金马拉糕

🍴黄金马拉糕
呢度嘅马拉糕冇落到发粉会比较健康,所以马拉糕入口会比较干身同埋口感会比较结实。虽然马拉糕冇落到发粉,但呢度嘅马拉都依然高身同埋好大件,食完之后都饱左一半啊!不过小编就唔系好推介,因为个人都比较钟意食松软嘅马拉糕。
皇牌流沙包
怀旧糯米包