2024-01-05 1211 浏览
今日去咗坚尼地城嘅Pici,呢间意式餐厅先讲,装潢很chic,很有feel,一坐低感觉已经好期待食嘅!先点咗个starter,是日汤同炸物拼盘,汤新鲜又暖笠笠,炸得golden brown嘅鱿鱼画舫,外脆内软,顺滑得嚟又唔腻,真系开胃!🍲意粉方面,我拣咗个Pappardelle "Norma"嘅,茄子同蕃茄酱非常夹,茄子香滑嘅口感同番茄酱酸甜嘅味道融合得刚刚好,每一啖都有惊喜,加嗮埋啲磨碎的山羊芝士,味道层次更加深。💥🍝意粉我好欣赏佢哋个Tagliolini Truffle,嫩滑嘅tagliolini配上浓郁嘅黑松露香,简直系天作之合,几滑口,啖啖松露味,十分满足嘅一道主食。至于甜品,呢个快乐终结者系Tiramisu,叫咗一份来试,啱哂钟意咖啡同甜品嘅我。上面𠮶层cocoa powder就已经引人入胜,舀一啖,卖相固然吸引,味道更加不逊色,咖啡香浓,cream滑溜,真系一绝!内含酒精,层次丰富,每一啖都令人大呼过瘾。🍰服务员都几亲切,会黎问你食物点解样,呢度嘅亲民气息同温馨感觉,令人好想再黎!等紧下一次嘅造访,下次我会带埋多啲朋友来分享这份美味。