2023-01-12
NUTTEA 📍旺角弥敦道688号旺角中心1楼F52号舖📍中环 铜锣湾 金钟 尖沙咀 葵芳 九龙湾 新蒲岗 沙田 大埔 荃湾━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━nuttea主打坚果奶盖 坚果奶茶等 适合乳糖不耐受人士或对饮食有要求嘅人 不过普通人都当然可以买嚟饮 因为佢嘅奶盖比起有啲传统奶盖更加好味🤩我好钟意佢嘅奶盖比较洁身嘅口感 用匙勺嚟食就可以感觉到浓浓坚果味 又带有少少咸香而最后搅匀后又会系茶香中渗透淡淡嘅坚果香✨甜度嘅话对我嚟讲微糖就啱啱好━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍫 伯爵朱古力坚果奶盖茶 $48▶︎ 朱古力坚果奶盖比起原味会多咗可可香 朱古力味都几出🫶🏻 第一次饮到嘅时候真系几惊艳😲▶︎ 斋饮茶底焙茶香系有嘅 不过捞咗奶盖嘅话就冇咁明显▶︎ 即使捞匀变咗奶茶都会有可可香 坚果香 茶香👍🏻好味指数:●●●●●━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍓 粉好莓果坚果奶盖茶 $47▶︎ 原味坚果奶盖配上士多啤梨水果茶底 莫名地都几夹😙 ▶︎ 果茶系食到果肉亦有少少沙冰感 酸酸甜甜为主 所以整体几清爽 不过加埋奶盖又多返浓厚嘅口
📍旺角弥敦道688号旺角中心1楼F52号舖
▶︎ 即使捞匀变咗奶茶都会有可可香 坚果香 茶香👍🏻
好味指数:●●●●●
🍓 粉好莓果坚果奶盖茶 $47
▶︎ 原味坚果奶盖配上士多啤梨水果茶底 莫名地都几夹😙
▶︎ 果茶系食到果肉亦有少少沙冰感 酸酸甜甜为主 所以整体几清爽 不过加埋奶盖又多返浓厚嘅口感
好味指数:●●●●◐
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍵 焙香坚果奶盖乌龙茶 (已下架)
▶︎ 焙茶坚果奶盖比起原味又真系唔同 虽然焙茶香味不重 但𠮶日试比起原味多咗酸涩感同油感 未必人人接受到 可能都系佢下架嘅原因之一🥲
▶︎茶底就系一如既往地清新 茶味都几出
好味指数:●●●●○
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍍 菠萝坚果奶盖茶 (已下架)
▶︎ 菠萝同奶盖就唔系特别夹 感觉酸度较高嘅菠萝净系适合行清爽style
▶︎ 同样都系有沙冰 不过呢款嘅茶香不太明显
好味指数:●●●◐◯
🫖 乌龙坚果奶盖茶 $36
▶︎ 最basic嘅组合 不过饮多咗花款 翻转头饮最原始嘅坚果奶盖纯茶 最能感受坚果同茶香
好味指数:●●●●◐
到访日期: 10月