2023-03-01
朋友约左今日食饭派手信,拣左太子区揾好野食,呢区其实真系好多平靓正餐厅小店,好食又唔使排几个钟,今次就拣左呢间越南餐厅,因为日本野通街都系,越南餐厅就越开越少门面简约,一睇就知食咩,餐牌放晒系门口比食客参考,睇岩就入去,值得赞扬下食店跟上时代步伐,坐低就比个QR code用手机点餐,唔会再好似其他旧式食店咁,用左几年都系同一张胶餐牌手机点餐版面简单,第一次去都会识用餐厅干净企理,坐位唔算阔,但老板无为左放多张枱整窄条通道,算系行出行入都好阔落叫左猪颈肉捞檬,香茅猪扒河粉,纸米卷,仲有即叫即炸既炸虾饼食完饱到上心口猪颈肉捞檬,一上菜我就谂”猪颈肉会唔会多左啲?”又大块又多,女仔食真系有点多,但猪颈肉好爽好入味捞檬鱼露系灵魂,酸甜惹味好开胃呀香茅猪扒汤河,汤头真系好惊喜,味道好清甜,淡淡既芽菜同葱香,唔同出面既味精汤底猪扒份量又系一大碟,真系使唔使咁抵食咁抵既价钱,唔怪之得成晚爆场,外卖单keep住出越式纸米卷,原本以为小食系细细啖一件,点知一黎,哗,唔讲以为系主菜,两啖都食唔完一件,食落好明显会知系即叫即包,因为生菜仲系爽脆新鲜,唔系一早包好焗到淋晒先上菜馅料又多又新鲜既纸米卷,扎肉大大
馅料又多又新鲜既纸米卷,扎肉大大条
最后到炸虾饼上菜,一黎就闻到好香既炸嘢味虾饼炸得岩岩好,色泽金黄好靓,用料一d都唔求其
见到炸虾饼加左好多唔同嘅料,惹味弹牙又香口,调味都系以越式香料为主,手法正宗
成晚见到客人不断黎就知无黎错,味道正宗份量又多,姐姐好有礼貌,上菜快,跟得足,绝对有下次