2017-04-26
朋友带我嚟到呢一间新开嘅金公馆,是的如果唔系朋友介绍实在系有啲难揾。佢位于谢斐道近鹅颈桥方向,谢斐道比较出所以少啲人去,但系呢一度却有好多卧虎藏龙嘅餐厅。新开嘅呢一间金公馆,用上好特别令人眼前一亮嘅酒杯,以及好多好靓嘅三国时代感嘅器皿。以及好友三国演义色彩嘅装修,真系要赞一赞设计师,第一次有令我有眼前一亮嘅独特装修。唔知道老板系咪好钟意中国历史嘅呢?呢一个叫鼎?Anyway我真系唔知。净系觉得能够连个杯都咁仔细,更精彩相信佢嘅食物一定会更加出色。呢度最主要食川菜以及打边炉,今日一行七人,就系要来食下呢度嘅小菜,带我地你识嘅呢位朋友上个星期因为水煮牛肉而要再call大队过嚟,佢话辣得精彩,牛肉够多,而且十分之淋滑,最重要系唔系剩系得辣椒。因为比呢个朋友系good里边讲到咁出色,喜爱辣嘅朋友就约埋拉大队过嚟啦。讲真我唔系食得好辣,但食完一餐我一定会再嚟!前菜方面我地点左好精彩嘅夫妻肺片,我有上次最惊啲夫妻肺片就系一堆油,其实我喺重庆食嘅夫妻肺片,系好干身唔系好多油,由只不过系一个配角,最重要系干身嘅辣椒粉花椒的味道。现已呢一度嘅夫妻肺片就做到唔会太油,十分之香结干身花椒味道。食完唔觉得好大
因为比呢个朋友系good里边讲到咁出色,喜爱辣嘅朋友就约埋拉大队过嚟啦。讲真我唔系食得好辣,但食完一餐我一定会再嚟! 前菜方面我地点左好精彩嘅夫妻肺片,我有上次最惊啲夫妻肺片就系一堆油,其实我喺重庆食嘅夫妻肺片,系好干身唔系好多油,由只不过系一个配角,最重要系干身嘅辣椒粉花椒的味道。现已呢一度嘅夫妻肺片就做到唔会太油,十分之香结干身花椒味道。食完唔觉得好大负担。选咗少辣呢就适合我呢啲唔太食辣嘅人,各位如果平时有识开辣可以响呢度叫中啊! 椒盐九肚鱼系香港人好喜欢食嘅小食,呢度嘅九肚鱼用薄切嘅形式,细细件,粉浆唔会太多,咬落去感受到九肚鱼𠮶种滑嫩感觉。即叫即做,上枱香味十足。 小食中嘅蒜泥白肉亦都系其中一个令我觉得精彩嘅美食,平时见到嘅蒜泥白肉都系一片肥猪肉再加一大堆辣椒油同埋一大Pat蒜蓉。其实都几不错,不过如果我话比你听呢一度嘅蒜泥白肉系用一片博博嘅青瓜包住一片美味嘅五花腩,然后中间系有蒜茸,留医唔系蒜蓉系蒜茸,将蒜头磨成好似沙律酱一样咁幼,认认真真咁样将佢涂抹喺青瓜同埋五花篮上面,咬落去几个味道嘅均衡配搭,直情有画龙点睛嘅效果。 重点菜式系呢度嘅水煮牛肉,是的就系我朋友一路行过嚟一路形容好好食嘅水煮牛肉,印象中好似冇响香港食过一间令到我印象深刻嘅水煮牛肉,然而今次系呢一度揾到,呢一大盘红卜卜嘅水煮,牛肉系十分之嫩滑,净系望落去都已经见到光泽,就好似啱啱敷完面膜嘅皮肤一样,里面有我最钟意嘅薯粉,笋片,还有其中一样我喜欢食嘅美味芽菜,芽菜索到呢一啲又香又辣的汤汁后。。。。我真系可以食两碗!好多时水煮牛肉就真系得一大pang辣椒同埋汤,但呢度,系北极你都会见到牛肉啦,青瓜啦,芽菜啦,薯粉啦同埋荀,你以为牛肉系主角?试过芽菜同青瓜你就知! 然后朋友再挑战大辣。我只能吃一啖就投降了!我欣赏呢一度嘅辣味,先辣后麻,就好似维他朱古力奶一样,如果太多牛奶味,朱古力味冇定企,等到朱古力味翻番嚟牛奶味又唔争气。。。要牛奶同朱古力攞到平衡,先至会系最佳味道。呢个水煮牛肉,辣味同麻味系相辅相成。就好似牛奶同朱古力一齐开开心心咁样玩平衡木。希望大家明白到我嘅比喻。 酱茶鸭我地点左半只,讲真我有啲后悔!我后悔自己点解唔叫一只。。。烟熏嘅味道,系由你咬第一啖开始散发于口腔当中。由外皮到肉都充满呢一种香味。 辣左咁耐系时候要俾我抖下,莴笋丝系我其中一个喜欢的小菜,爽爽甜甜嘅感觉,简单而美味,最重要系佢有解辣嘅效果。
刚刚睇过九把刀嘅报告老师,怪怪怪怪物!我好想同老细讲: 报告老细~ 有好正嘅辣辣辣辣椒,不如揾日拉大队过嚟试吓呢一间美味川菜,再慢慢闹人都未迟啦!哈哈