2017-07-19
今日同细佬去工厦食好西!工厦餐厅好多都有一位隐世厨师,而呢间餐厅早前都有唔同媒体介绍佢既鸡翼放题!上网一揾之下原来都有做晚市set dinner,一于去试试佢系龙系凤😜原来餐厅名叫the hub/the space,唔系上网揾过,我只会叫佢鸡翼放题😂😂门中门中门,有点搞笑😆餐厅墙身以黑白格调为主,简约但不俗套,餐桌,水吧枱都放左唔少干花做装饰,简约中带点色彩,气氛很好晚上只做set dinner,见佢放好刀叉都知道一定系主打扒类吧!?再睇埋menu,全部都系红肉,食肉兽一定喜欢!!餐厅比较特别,未上前菜会有爆谷做零食俾你食下野倾下计先,几好既安排啊!沙律十分丰富,而且份量好多,虽然系预先整好,但材料都好新鲜。尤其系火龙果无得呃人,雪太耐会烂的!整个沙律最钟意烟三文鱼,食落无筋,而且味道浓郁但又唔太咸,好岩我口味!南瓜汤非常甜!而且入口非常creamy,汤亦比较厚身,很好!鲜带子配秘制甜醋汁带子十分新鲜爽甜!用黎做开胃菜十分好加上煎完既㶶边更好食!纽西兰羊架 medium rare羊架比较大件而且有三件!熟成程度好好唔会太生,肉质好嫩而且无骚味,但嫌佢烧汁俾得太少鹅肝伴美国牛柳 medi
门中门中门,有点搞笑😆
鲜带子配秘制甜醋汁
带子十分新鲜爽甜!用黎做开胃菜十分好
加上煎完既㶶边更好食!
纽西兰羊架 medium rare
鹅肝伴美国牛柳 medium rare
系度终于食到一块正式啲既扒!牛扒一定要有返咁上下厚度先叫牛扒。目测呢个厚度有一吋!煎出黎medium rare既效果先会靓!
熟成程度控制得岩岩好
牛肉切既时候好软腍,切落无肉汁出,食落好juicy,食得出煎完之后有做cool down,锁紧牛肉本身既肉汁!无得弹
甜品都唔讲得笑朱古力蛋糕唔太特别但都好好食!而另一款唔记得问餐厅!下边既烤挞皮系微苦朱古力,上边既系有几种果香既蛋糕。一齐食既时候微苦既朱古力味配上果香,呢种甘甜既味道好特别!第一次试到呢!非常好味
最后要左杯奶茶,整个晚餐都好满意
奶茶都好好饮😂香浓带甘既茶叶味,加上奶之后十分香滑,我糖都无落就饮哂成杯好耐未试过系餐厅食饭系每样野都好满意!!!!
晚市一定要订枱,无得walkin架!!!