2015-12-23 713 浏览
还记得这店在我10年前在尖东工作时已存在, 不过当时好似在金马伦道, 午饭时间很旺场. 现在新址在K11对开已开了一段时间, 店铺仍然不大, 但人流依然不变, 大家都是快食快走. 我出开尖沙咀都忍唔住要食碗回味. 每次我都食炸紫菜墨丸+坑腩河. 虽然炸墨丸浸了汤, 但食时还热辣辣脆口, 弹牙既墨丸, 混入爽口马蹄碎, 还有鲜味既紫菜(不是日本紫菜呀, 系平日鱼旦粉可以加个啲紫菜呀.) 食两三粒真唔多够喉 ; 坑腩不是常有, 睇彩数, 份量不少, 肥瘦兼并, 肉质够稔; 汤底本身已带有牛肉味, 但不得不再加颇辣既自制潮洲辣椒油及少少鱼露, 我最爱将粉连汤一拼食, 食后又不会太口渴. 辣椒油简直是潮洲汤粉既绝配.

炸紫菜墨丸坑腩河
2015-12-13