2019-08-19
中环经常有不少隐世小店出现,依间位于兰桂芳侧路位置既Secret Bar肯定你有经过,但就未必发现佢既存在。由于始终系一间酒吧,如果想倾下计小酌几杯,依个未必系prefect choice,因为音乐都真系几大声。本身分正几个Area,有室内有室外,亦有分纯饮酒同饮野。食野主要系室内,有座位,饮酒就以企位为主。今次主要黎都系食野为主,野食方面就系主打墨西哥菜,口味算浓烈,最适合配酒!头盘嗌左一个西瓜沙律,不同于西餐沙律,首先主角方面用左西瓜已经相当少见,可以因为味道较抢,但佢配上极浓味既芝士,两者既味道虽然都十分强烈,但西瓜可以中和浓味芝士带黎既腻感。入面仲有烤过既果仁等,增加口感及味道层次。跟住我地嗌左一个我认为必点既墨西哥风味烤粟米,外面满满既芝士,加上薄薄既香料粉,传统食法用刀切到全碟都系一粒粒既粟米,加上青柠汁,浓浓既芝士味配上淡淡既香糖料,粟米同青柠既清新,完全冲击既味道,令你忍唔住不继一啖接一啖。不过食得多都会几腻,所以一定要有一杯烈酒,咁就十分过引喇!主食主面点左一个鸡肉既Taco,佢本身有好多款不同口味可以拣,仲有一个拼盘可以任拣其中5个口味,不过今次较食,所以就嗌一款够
主食主面点左一个鸡肉既Taco,佢本身有好多款不同口味可以拣,仲有一个拼盘可以任拣其中5个口味,不过今次较食,所以就嗌一款够晒喇!一如墨西哥菜既特色,十分香浓既香料味,鸡肉十分嫩滑。饼皮厚度相当适中,唔会太厚,亦唔会薄到成手酱料。
黎得酒吧当然要嗌酒,依杯Old Fashioned十分岩我口味,浓得黎好有层次,个base系烟熏味相当浓厚既Whisky,加上橙皮,多左一份果香同苦涩味。如果中意烈酒,依杯绝对抵饮,唔输出面既Whisky Bar。
唔饮酒都有选择,依杯用左洛神花做base既Cocktail充满中式风情,入口酸酸甜甜好醒胃,加上话梅粉系杯边,饮既时候可以随自己口味控制甜度。
总括黎讲,除左音乐有啲大,气氛十分不错,成场都系外国人,比较少local。如果要去兰桂芳饮酒系一个相当不错既晚餐/Pre Drink选择,假如饮到7分醉想揾野食亦十分合适,因为味道既浓度足够刺激你既果蕾。