2011-08-09 51 浏览
是日的早餐, 移师来到旺角的街头. 本想帮衬一间地踎外卖店的, 但因为早上没有人流, 亦觉得佢既卫生条件极差. 所以继续行, 来到呢一间, 平日主打煲仔饭的明苑, 求一个早餐.打开这儿的早餐menu, 看到有一个叫墨鱼饼早餐. 睇落咁特别, 为食的我当然要一试才能知其强弱. 一个早餐, 有煎蛋, 三角形的墨鱼饼, 一片牛油方包, 仲有一碗叉烧汤意. 这一个, 真正系一个超标的早晨全餐. 墨鱼饼早餐, 说真一句, 又的确几得别既. 此薄了一点的墨鱼饼, 我个人觉得, 浸系面入面来吃好过就咁当扒锯. 咸味墨鱼味道够, 煎得好香口, 鸡蛋呢, 是考功夫的做法, 虽然是奠蛋, 但要煎到薄薄的, 仲要唔烂开, 自己一家冇呢一个本事. 叉烧汤意, 味道只是一般. 叉烧只有零星的几块, 汤底又冇乜味. 幸好意粉不是那些过份发胀的意粉. 叉烧也算做腍腍地. 也算是合格吧. 好食又一个早餐, 唔好食又一个早餐........太太成日骂我.....你讲哂啦......

$25 (早餐)