对上一次嚟系二月尾三月头,因为同朋友喺钻石山睇戏,所以就快快手喺呢度食饭,印象麻麻,甜品睇得但主打既铜锣烧却一般,主食既盖饭过多汁变左汤饭咁,所以本身谂住试一次就够了。谁知最近有杂志以抹茶为主题,有几大版篇幅,其中一篇更介绍抹茶馆,啲相影得唔错之余,所介绍既食品我都有啲想试,于是就同老公来开餐了!等左唔驶10分钟就有得入座,我地点左一个香辣蕃茄汤面($69+10%)同炸野菜豚肉咖哩汤乌冬($59+10%),饮品就点了杂志介绍既传统抹茶($19+10%),另外又点了一杯细既软雪糕冰抹茶($44+10%)。先上传统绿茶,如杂志介绍一样,包括装有茶粉既杯﹑茶筅﹑赤糖﹑热水一壶及两粒小丸子(又叫白玉),本来有张说明书教你点做,唔知系咪要减成本,由店员陈述了。理应先倒少少热水落茶杯,再用茶筅以M字丧搞至起泡,跟住再加多水同赤糖,小丸子伴吃。我地嚟左一个错误试范,做唔到起泡好滑既效果,不过$19蚊又几抵玩既!软雪糕冰抹茶上枱了,雪糕好滑好rich好有奶味,超正!个Maccha Latte开初好嚡口,但等啲雪糕稍为溶化,成杯即刻唔同哂,好滑!跟住到主菜上场了,估唔到事隔三月,真系让人刮目相看。先嚟既

跟住到主菜上场了,估唔到事隔三月,真系让人刮目相看。先嚟既系香辣蕃茄拉面,我一向唔食蕃茄,所以冇谂过要试,但老公话几特别像沾面几好味咁,所以叫我试,我战战竞竞咁试左一啖,又真系几好味㖞!忍唔住多吃两口。配料鸡肉好明显系烚雪鸡,有点腥唔好味!跟住到我既炸野菜豚肉咖哩汤乌冬嚟,卖相好靓,豚肉系有点肥既腩肉,大爱!咖哩汤好浓,同乌冬好夹,炸野菜包括炸薯仔,超好味!(还有南瓜﹑红﹑黄椒同茄子,颜色好靓)份量刚好不会过漏,整个乌冬超得!

由于饮品连主食加埋份量好足,有点饱了,所以两人点了一客黑蜜黄豆粉芭菲($49+10%)作甜品,都系配牛奶软雪糕,整体唔错!看来,我还会再来呀!
传统抹茶
软雪糕冰抹茶