2020-10-27
喺香港食omakase多数都系以寿司🍣或者刺身为主调,主打割烹嘅真系少啲接触,今次就食咗瑞兆,餐厅个位置都几隐蔽,入到去小小嘅空间只有八个座位,好有去咗日本🇯🇵嘅感觉.日值师傅颜值高☺️,人哋话佢似王贻兴,另一个香港师傅,我本人觉得佢有啲似安志杰🤭,ok focus番啲食物先🙃.前菜用咗而家时令嘅杮配半熟嘅海老🦐,仲有土佐醋味嘅啫喱,开胃小菜.炸物萨摩牛腰脊🍗,用咗吉列嘅方式去整,外脆内软,牛肉熟嘅程度都啱啱好,好tender.轻面食喜知次海苔卷,喜知次🐟用汁煮嘅方式,系半熟嘅口感,不过可惜紫菜唔够脆.碗物我觉得全餐最好食嘅就系呢个炭烧日光鱼汤,炭烧咗嘅日光鱼真系超正🤤🤤,好香口又有好炭烧味,鱼皮脆嘅口感一流👍🏻👍🏻.刺身当日嘅时令刺身系鲣鱼,配上酸嘅萝卜蓉,萝卜蓉虽然好味,不过个酱汁略嫌咸咗少少🤏🏻,就咁食鲣鱼更能食到佢嘅嘅鲜味.蒸物蒸䲠鱼,鱼上面有一pat磨成茸嘅山药,有烟烟韧韧嘅口感,好好食🤤,仲好食过旧鱼,不过旧鱼就略嫌鞋咗少少🤏🏻.跟住落嚟呢样系Off the Menu嘅喉黑,见佢话系用烧嘅方式嚟煮,仲要重油脂🔥,所以叫咗嚟试吓,鱼嘅油脂真系好劲,有少少入口即化嘅感觉🤤,食完之
前菜
炸物
轻面食
碗物
刺身
蒸物
跟住落嚟呢样系Off the Menu嘅喉黑,见佢话系用烧嘅方式嚟煮,仲要重油脂🔥,所以叫咗嚟试吓,鱼嘅油脂真系好劲,有少少入口即化嘅感觉🤤,食完之后只碟都仲有一摊油
肉
用嘅都系萨摩牛🥩,不过就系西冷部份,岩烧用嘅系富士山火山石🌋,都系第一次见,牛肉配上慢煮蛋黄🍳,同我以前见过嘅熟成蛋黄有啲似,比一般蛋黄口感更烟韧
一品
用咗白昆布去包秋刀鱼,酱汁系蛋黄醋,酸嘅蛋黄酱真系第一次食😯,食咗咁多个course,可以清一清味蕾
食事
三文鱼子系佢哋自己腌制,捞左落饭之后变咗半生熟,日本嘅珍珠买真系好好食啊😋,师傅系咁问我哋使唔使再添饭,虽然好想食,不过真系太饱了🙈
甜品
佢话系蜜瓜🍈mousse,但系我食嚟食去都食唔出有蜜瓜味,反而觉得似系栗子🌰味,anyway,另外仲有红豆抹茶mochi,香印🍇同埋日本梨🍐
总括嚟讲,食物都有水准👍🏻,烧物就更加系超正🤤🤤🤤,绝对值得嚟试吓,师傅最后仲超级有礼貌咁送到我哋出门口,准确来讲系送到我哋出街,太有礼貌了🙇🏻🙇🏻🙇🏻