2023-08-17
📌 杉玉 (黄埔新邨) - 红磡民泰街53-57C号黄埔新邨可荣楼地下G号舖🗓(17/8) 星期四 ⏰ 晚上6:45左右 💈特式:寿司朗进军香港都有一段长时间,近年仲开辟左居酒屋呢条路线,由第一间开系湾仔,第二间开系沙田,我一直都未有时间去试,今次第三间竟然开左系我地头,咁我就梗系要去朝圣下啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅主力系做居酒屋路线,食物都系偏向小食居多,寿司款式亦都唔少,但就无居酒屋最常见嘅串烧/烧物,而家等我同大家讲下🎌味道先。开幕期间限定生啤套餐 $1️⃣0️⃣0️⃣ - 呢个set系餐厅开幕限定,包左一杯生啤同3选1小食,我就拣左杉玉薯仔沙律,呢个都算系餐厅主力推介菜式,都叫做不过不失。芝麻油渍三文鱼 $3️⃣8️⃣ - 呢个油渍三文鱼好重芝麻油味,三文鱼都新鲜,不过就有d太碎,但价钱都唔贵,算ok。雾锁玉龙藏仙山 $6️⃣8️⃣ - 个名好有意景,用埋个蒸笼上菜,其实佢就系原条蒸穴子包住一大件玉子,味道都几夹,不过可能蒸嘅时间唔够,穴子食到微热,但玉子就偏冷。韩式辣酱腌鲽鱼鮨边 $2️⃣8️⃣ - 呢个就系平时食嘅日本渍物鲽鱼,但转左韩式口味,值得一赞系佢地嘅鲽鱼鮨边几重油脂香,同
🗓(17/8) 星期四 ⏰ 晚上6:45左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
韩式辣酱腌鲽鱼鮨边 $2️⃣8️⃣ - 呢个就系平时食嘅日本渍物鲽鱼,但转左韩式口味,值得一赞系佢地嘅鲽鱼鮨边几重油脂香,同埋价钱都几平。
大啖满足茶碗蒸 $2️⃣8️⃣ - 个茶碗蒸系全餐最好食嘅野,又足料又香滑,蒸蛋个高汤又够味,绝对好食过寿司郎本身𠮶款多多声。
杉玉特制南蛮炸鸡 $4️⃣2️⃣ - 只可以讲系普普通通,出面有好多居酒屋餐厅会比佢做得更好,而且份量偏小,唔太抵食。
炙烧海胆牛油𩽾𩾌鱼肝寿司 $3️⃣0️⃣ - 入口唔系好食到海胆味又或者𩽾𩾌鱼肝味,但味道又唔系难食,但可以不试。
鱼子酱寿司(圆鳍鱼鱼子酱) $3️⃣8️⃣ - 我唔似刘德华咁霸气可以一人一罐,所以只系叫咗一罐两份分。个鱼子酱唔太鲜味,中间再夹左吞拿鱼蓉,之后底下个饭有点雪得过硬,都系唔难食,但都只系噱头野。
上玉(盛合) $1️⃣0️⃣8️⃣ - 盛合共有8件寿司,包括大吞拿鱼腩/吞拿鱼/三文鱼/油甘鱼/鱿鱼/熟虾/海螺/沙甸鱼,质素整体都比寿司郎好一截,个饭亦唔系平时个d醋饭,系有轻微调过味。
特玉(盛合) $1️⃣5️⃣8️⃣ - 呢款盛合都系有8件寿司,包括大吞拿鱼腩/炙烧大吞拿鱼腩/中吞拿鱼腩/鲷鱼/赤虾/赤贝/帆立贝/鳗鱼,呢款用料就比较矜贵,质素亦都系比寿司郎好得多。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 餐厅有提供热抺茶,味道都系同寿司郎同出一辙,另外因为佢系走居酒屋路线,所以会多左几款梳打特饮,同大量唔同嘅酒类选择。
🍽环境:餐厅空间就唔算大,两人枱都几窄,坐位都偏迫夹,食物一次过上几款时,张枱都差d摆唔落,但装修/布置都做得唔错,同埋始终新开无耐,所以都仲好新净整洁。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:店员服务都真系值得赞赏,每位都好有礼貌同笑容,见到佢地都好忙,但上茶/收碟/加茶都好迅速,点餐就系用QR Code落单,介面都几清晰。
💰💸价钱:其实佢地大部分食物都系由$2️⃣8️⃣~6️⃣8️⃣左右,可以话比坊间一般居酒屋平,我今日叫左成枱野,买单连加一就$7️⃣0️⃣0️⃣左右,话好平又唔系,话好贵又讲唔上。
🐲💬总结:整体质素系比同集团寿司郎为高,但如果要同坊间居酒屋比就好似仲差少少,食物种类亦唔够多,大多用花巧/噱头补救,希望未来佢地会再有进步。
推荐指数:❤️❤️❤️🤍🤍