2023-02-27
好开心男朋友今日又嚟接我放工🥰 一齐去食好嘢🥳 我哋今晚打算食日本菜,铜锣湾𠮶头价钱就比较贵,谂谂吓好似去湾仔𠮶边食抵啲😗 于是我哋就决定去已经开左一排嘅寿司郎居酒屋尝尝鲜😋本身都有啲担心walk in会冇位,但系我哋大概七点左右到,依然都仲有位,可以直接入去坐👍🏻 一入到餐厅,所有职员对住我哋讲「いらっしゃいませ」,我有啲惊讶,有一刻仲以为自己入咗海底捞😂😂😂我哋坐低咗之后,店员好热情咁介绍今日有啲咩新鲜嘅刺身、有咩推介嘅寿司好食,服务态度一流👍🏻 点餐方面系直接用QR code,点完菜之后都上得好快,认真唔错👍🏻茶碗蒸 ($28)热辣辣嘅茶碗蒸,入边嘅蛋超级软滑。高汤鲜味浓郁但又唔会太咸,入边又有虾🦐又有蚬肉又有三文鱼籽,热辣辣咁食真系超好味😋 四点刺身盛[稻烤拖罗鲣鱼]($68)4款刺身入面有鲷鱼、油甘鱼、吞拿鱼& 稻烤拖罗鲣鱼。每款自刺身都有两件,唔使争🤭 除咗吞拿鱼刺身冇乜味之外,其他三款都好食,不过我就觉得啲刺身好细块,尤其系鲷鱼刺身。意式稻烤拖罗鲣鱼 ($48)呢个菜式都几得意,一块块刺身放喺生洋葱🧅上面,再淋上橄榄油,又真系几有意大利风情😂 我睇个餐牌上面写住原来「稻烤
茶碗蒸 ($28)
四点刺身盛[稻烤拖罗鲣鱼]($68)
意式稻烤拖罗鲣鱼 ($48)
呢个菜式都几得意,一块块刺身放喺生洋葱🧅上面,再淋上橄榄油,又真系几有意大利风情😂 我睇个餐牌上面写住原来「稻烤」意思即系利用点燃的稻草去烧制食物嘅表面,难怪佢个味道有少少似烟熏,但又冇咁重烟味,食落去都好易入口。
稻烤拖罗鲣鱼烟熏萝卜 忌廉芝士军舰($20)
我落单嘅时候冇留意到呢个都有稻烤拖罗鲣鱼😂 食咗劲多呢款寿司😂 呢个军舰上面放咗忌廉芝士,我觉得个芝士味太突出,反而抢咗鱼嘅味道。
并玉(盛合) ($88)
一共有八件寿司,有拖罗、吞拿鱼、三文鱼、带子、油甘鱼、熟虾、鱿鱼&玉子寿司。计啰每件寿司🍣都系$11,都几抵食。味道正常发挥。
锅岛 纯米吟酿 山田锦 ($48)
我哋各自叫咗一杯90ml的sake,之后先发现呢两款酒系香港限定嘅款式😆 其实$48可以试到日本sake,真系几抵👍🏻 男朋友中意饮呢一款,但系我就麻麻哋中意呢只「微碳酸」口感🥴
田酒 特别纯米 ($48)
我就反而钟意呢只田酒多啲,虽然我唔太识饮sake,但佢就好似Menu上面咁写「清爽不腻」。不过如果平时唔系好饮酒嘅朋友,记得唔好饮咁快,酒精浓度都有16%🫢 我饮完一杯就已经醉醉地😂