2021-11-01 184 浏览
DONKI 系香港新开咗全球首间回转寿司店 SEN SEN SUSHI 鲜选寿司,咁大件事紧系要嚟朝圣下。今日系餐厅首个周末日,我十点十分左右已经到达餐厅取票,当时已经好多人排队了。十点半左右已经截咗飞(停止取票),比寿司郎仲要夸张😆,最后等咗接近两个钟有得食🤭值唔值得等?🤭胜在有Donki 比你行下,同埋系门口等候区可以睇到即场㓥鱼,等大家唔使等得咁闷😂餐厅提供两款酱油龟甲万二段熟成生酱油(鲜味突出)丶九洲酱油(味道偏甜)。我自己就钟意九洲酱油,感觉冇咁咸,带少少甜味,食完唔会觉得好口干,唔错。寿司鲜选寿司嘅寿司款式,同寿司郎差唔多,甚至乎一样😂😂 食材嘅新鲜度都唔错,饭嘅质素我觉得都唔错,但手握寿司啲饭好易散🤷‍♂️吞拿鱼腌黄萝卜小卷有惊喜,我觉得几好味又抵食😆😆熟食熟食方面有两种味噌汤选择,烧三文鱼头,同茶碗蒸,系得咁多。。。茶碗蒸超滑,比寿司郎仲要好,可惜入面冇乜料,只系蒸蛋啰。其他面食呢间未有供应。甜点呢度甜点选择都唔多,只有牛乳蛋糕,同北海道软雪糕,仲有个时令水果(相片系提子但我唔知实际嚟到会系乜嘢😂)。我试咗过牛乳蛋糕$37(唔记得📷) 我唔知系咪同Donki买嘅一样,呢个
值唔值得等?🤭
胜在有Donki 比你行下,
同埋系门口等候区可以睇到即场㓥鱼,等大家唔使等得咁闷😂

餐厅提供两款酱油

寿司
鲜选寿司寿司款式,同寿司郎差唔多,甚至乎一样😂😂 食材嘅新鲜度都唔错,饭嘅质素我觉得都唔错,但手握寿司啲饭好易散🤷‍♂️吞拿鱼腌黄萝卜小卷有惊喜,我觉得几好味又抵食😆😆

熟食
其他面食呢间未有供应。

甜点
我试咗过牛乳蛋糕$37(唔记得📷) 我唔知系咪同Donki买嘅一样,呢个千层蛋糕奶味系比较浓,我就钟意寿司郎𠮶个千层蛋糕多啲,又抵食啲。

总结:都值得一试嘅,想试的话要有定心理准备嚟到可能会冇筹攞扑过空(寿司郎都叫有手机app睇到边间仲有派筹)呢度冇;环境方面都几好。服务都OK。
如果唔使等太耐我都会再嚟😂