2021-04-02
今日去到胜利道,原来有好多餐厅,好多间想试,不过近排食西餐食到厌左,所以选择中餐。见到间餐厅个名好有”传统中菜馆“感觉,所以就去试吓。睇吓餐牌下先,选择都好多,仲有好多煲仔菜色,我哋最钟意就系食“煲仔“,趁夏天来之前,梗系要食吓啦。仲有炖汤,有几款可以拣,价钱合理,叫咗两个炖汤,再睇吓食乜嘢。日月鱼炖赤肉,材料充足,味道清甜,火候够👍🏻我哋嗌左两个小菜,一个煲仔饭,当然全部都系煲仔菜🤣第一煲仔菜大马站 - 好香虾酱味,材料种类都几多,烧肉,虾,鱿鱼,豆腐,冬菇...送饭一流。第二煲仔菜鲍鱼花胶尚品煲 - 材料超多,好新鲜,鲍鱼,金蚝,鱼柳,花胶,豆腐,菇...味道唔错,清清地,虽然卖相同第一煲仔有啲似,颜色上,但系食落完全唔同味,有鲜甜嘅味道。第三煲仔饭北菇滑鸡煲仔饭 - 材料份量多,呢度啲煲仔饭同传统嘅系唔同,佢哋系蒸饭,佢哋个饭底,有好多唔同嘅菇类一齐蒸,好有味道,睇落唔系好大煲,但系份量原来都几多。餐厅唔大,食物质素都高,店员友善,中菜来说,都几抵食,可以一试👍🏻
见到间餐厅个名好有”传统中菜馆“感觉,所以就去试吓。
日月鱼炖赤肉,材料充足,味道清甜,火候够👍🏻
我哋嗌左两个小菜,一个煲仔饭,当然全部都系煲仔菜🤣
第一煲仔菜
第二煲仔菜