2022-07-24
夏天真系好热令人冇乜食欲。跟住唔食嘢又唔得。咁就唯有去揾啲易入口嘅食物。其实我估唔到我自己拣嘅第一碟菜竟然系茶碗蒸。呢个茶碗蒸真系好足料,佢俾晒成只带子出嚟,而且入面仲有一只虾。滑蛋好有蛋香味。三文鱼上面落咗芝士,唔系𠮶种溶溶烂烂嘅芝士,而系固体芝士食落去口感十足。我觉得呢一碟寿司其实唔使豉油都可以食到好香。但系其实我最钟意食,就系呢个葱香吞拿鱼寿司。入面嘅吞拿鱼碎都好似𠮶啲煮熟咗嘅免治猪肉咁。但系完全冇猪肉嘅𠮶浸腥味,有嘅只系鱼嘅鲜味。个葱香为鱼香加分,有啲人可能好唔钟意食葱香,但系我觉得呢个葱其实唔错。其实我觉得佢呢个调味架都做得算系唔错。各种类型嘅豉油都有,仲有柚子汁。我喺其他寿司店都冇见过。算系一个比较新奇嘅体验。食得寿司郎点可以唔影返回转寿司架呢?但其实我真系好少喺回转寿司搞到拎嘢食。唔知道点解我觉得自己点嘢食,送过嚟反而系比较好食。食到最后我哋几个人都叫咗一杯雪糕。一个系朱古力芭菲另外一只系蜜桃芭菲。蜜桃𠮶一只口味会更加适合夏天,同埋佢系期间限定。雪糕上面有真正嘅蜜桃果肉,口感清新闻落去仲有淡淡的果香。朱古力𠮶只口感会更加丰富,我觉得适合一年四季食用。两只雪糕都有蛋糕同埋慕
但系其实我最钟意食,就系呢个葱香吞拿鱼寿司。入面嘅吞拿鱼碎都好似𠮶啲煮熟咗嘅免治猪肉咁。但系完全冇猪肉嘅𠮶浸腥味,有嘅只系鱼嘅鲜味。个葱香为鱼香加分,有啲人可能好唔钟意食葱香,但系我觉得呢个葱其实唔错。 其实我觉得佢呢个调味架都做得算系唔错。各种类型嘅豉油都有,仲有柚子汁。我喺其他 寿司店都冇见过。算系一个比较新奇嘅体验。
食到最后我哋几个人都叫咗一杯雪糕。一个系朱古力芭菲另外一只系蜜桃芭菲。蜜桃𠮶一只口味会更加适合夏天,同埋佢系期间限定。雪糕上面有真正嘅蜜桃果肉,口感清新闻落去仲有淡淡的果香。朱古力𠮶只口感会更加丰富,我觉得适合一年四季食用。两只雪糕都有蛋糕同埋慕丝,朱古力𠮶只当然系朱古力味啦。但系估唔到食到落底,仍然会有奶油同埋生果。
整体来讲,除咗等待入场食饭嘅时间耐少少之外。成餐嘅水准都非常有保证。如果唔介意等待一两个钟头可以喺晏昼𠮶阵时去。但其实,我发现一个人去食寿司郎嘅话入座会快少少。呢间铺已经唔算系多人等,但系我都足足等咗90分钟。