2021-06-01
行行下街觉得太热顶唔顺想食下冰解热,于是误打误撞就入咗嚟呢间。果然系夏天,个场好爆,我哋之后入嘅人都要排队。眼见佢啲位都有啲迫,但我哋拣咗坐窗边位就唔使同人迫。我哋叫左个杨枝甘露冰,佢分别俾左大同细嘅匙羹俾我哋,枱面有张纸教先用细再用大,我哋开头都唔明点解,之后食落就知。个冰最顶有一块芒果肉同啲椰浆,佢有另外跟一小杯芒果酱,话唔够味再落,咁我哋想食重啲芒果味,同埋佢个冰本身个芒果味唔系太出,咁都有落晒,但可惜佢嘅芒果味系啲好假嘅人工芒果糖浆味。佢个冰啲冰粒偏大,唔系个种绵绵嘅口感,都要含一段时间先完全溶化,啱啲钟意咬冰嘅朋友,但我个人黎讲就麻麻。食到差唔多到底,佢有啲西米露同碌柚果肉,真系杨枝甘露有嘅配料,呢个都有啲惊喜嘅,但有啲太迟出现啰。上面咪讲到佢有分大细匙羹,其实佢就系俾你食到最后好似食糖水咁,大啖大啖咁食。呢度食完之后要自己将个餐盘放去餐盘回收处,大家就要注意,记住有啲公德心帮吓手啦。