2017-08-08 389 浏览
今次同朋友又嚟到Espuma,顺便试一试之前冇食过嘅嘢,依家系夏天有好多特色嘅饮品系期间限定推出嘅,所以都有专登点嚟试下。金钱与浮云($45)最先上嘅系一杯饮品,上面有一堆大粒珠珠,里面系一啲液体嚟嘅,咬落去爆开之后就会爆出一啲提子味嘅果汁,下面系两种唔同嘅沙冰,紫色嘅系提子味,而黄色嘅系芒果味,好有夏日嘅感觉,杯野唔算太甜,冰粒都磨得几幼细,同埋浓度比较高就算饮到最后都仍然有甜味。温泉蛋卡邦尼烟肉意大利面($88)接住落嚟上嘅系一个意大利面,温泉蛋唔保持到系流质状态,好滑同食到蛋香味,意大利面煮得啱啱好有一定嘅弹牙程度,烟肉肥瘦适中,配上呢个浓郁嘅卡邦尼汁,食落有少少cream嘅味道,非常唔错。黑松露芝士薯条($68)跟住就系黑松露炸薯条,呢个上次都有食,因为个酱真系令人好难忘, 黑松露嘅香味好浓,个酱本身咸咸地,配埋新鲜炸出来脆卜卜嘅薯条真系令人食唔停口。烧烤风味杂肉肠薄饼($98)说时迟那时快, Pizza都嚟埋啦,佢系一款好薄嘅Pizza,个饼底系类似饼干咁脆,上面有好多芝士又有车厘茄仲有好大块嘅杂肉肠,芝士焗到溶化,拎起嘅时候仲可以拉到丝,感觉食落去好似好肥但都唔紧要啦,几耐
金钱与浮云

金钱与浮云($45)
温泉蛋卡邦尼烟肉意大利面

温泉蛋卡邦尼烟肉意大利面($88)
黑松露芝士薯条

黑松露芝士薯条($68)
烧烤风味杂肉肠薄饼

烧烤风味杂肉肠薄饼($98)
说时迟那时快, Pizza都嚟埋啦,佢系一款好薄嘅Pizza,个饼底系类似饼干咁脆,上面有好多芝士又有车厘茄仲有好大块嘅杂肉肠,芝士焗到溶化,拎起嘅时候仲可以拉到丝,感觉食落去好似好肥但都唔紧要啦,几耐唔一次。
蟹钳西班牙奄列

蟹钳西班牙奄列($78)
最后就系呢个奄列,由于程序比较多,更系即叫即整所以系会耐少少,上面沈左好多紫菜同埋jit咗好多沙律酱,而下面就系4只大蟹钳,外面炸得好脆,入面D蟹肉就好柔软,底层成个都系用蛋同薯仔整成,蛋烤焗到好香,质地有啲似玉子寿司上面嘅玉子,加埋薯仔食落好实在,原本以为份量好少,点知上到嚟原来好厚身,两个人食真系会有少少滞。
绵绵夏日

绵绵夏日($78)
最后就系我叫嘅呢杯甜品,原本以为系杯饮品但原来唔系,杯野分咗好多层,最顶当然系一支棉花糖啦,当中枝棍系一条饼干,下面第一层白色系cream嚟嘅,跟住就系粟米脆片,再下面嘅白色就系乳酪,最底就系新鲜士多啤梨同少少果酱,唔好睇小呢杯野嘅份量,最尾先食真系会有机会食唔晒,其实杯野几健康,又可以用嚟影相呃like,难得嚟到嘅话一定要叫,最多两个人share嚟食。
2017-07-28
金钱与浮云