挨咗几星期canteen,又储够弹药慰劳味蕾~今次趁开会前嘅小空档去黄埔食碗拉面。拉面店价位都差唔多,所以每间都有自己特色,先可以突围而出。金田家分店唔多,舖头都几细,只有吧枱同二人枱,但空间用得唔错。譬如枱嘅柜位可以放袋,同日本舖头一样贴心。今次拣咗比较特别嘅柚子辛口拉面。九州拉面沿用豚骨汤、直身面,芽菜比较多。呢度面可以拣软至极硬,听闻系九州拉面店嘅一贯做法。我拣咗软,食落冇话特别稔,不过就几挂到汤。个人都系比较钟情曲面嘅蛋香,但呢啲系地方特色,要尊重返。汤底未捞辣酱已经有微酸。呢度猪骨汤偏啡,饮落有猪肉香,味道好浓。捞好辣酱汤底变成橙红,辣辣地,闻落好似担担面。柚子香味淡淡地,要慢慢食出嚟,柚子部分唔算发挥得超好。猪肩肉切成薄片,腌得入味。冇谂到薄薄一片都食得出油脂香,唔错。金田家小食种类唔多。我就叫咗拉面店比较少见嘅男爵薯饼,亦即系可乐饼。男爵薯比较软身,制成薯饼口感绵密。一客就有牛肉薯饼同紫薯甘栗两只口味,几啱独食嘅我。炸皮面包糠好薄好碎,炸起嚟松脆轻盈。紫薯比较甜,入面仲有大粒栗子,食得好满足。大推呢款小食呀!!!追加嘅溏心蛋亦冇令我失望。腌得相当入味,蛋黄香浓、软糯,蛋白

譬如枱嘅柜位可以放袋,同日本舖头一样贴心。

今次拣咗比较特别嘅柚子辛口拉面。

个人都系比较钟情曲面嘅蛋香,但呢啲系地方特色,要尊重返。

汤底未捞辣酱已经有微酸。
呢度猪骨汤偏啡,饮落有猪肉香,味道好浓。
捞好辣酱汤底变成橙红,辣辣地,闻落好似担担面。
柚子辛口拉面
柚子香味淡淡地,要慢慢食出嚟,柚子部分唔算发挥得超好。

猪肩肉切成薄片,腌得入味。
猪肩肉
冇谂到薄薄一片都食得出油脂香,唔错。

男爵薯饼
男爵薯比较软身,制成薯饼口感绵密。

追加溏心蛋
追加嘅溏心蛋亦冇令我失望。腌得相当入味,蛋黄香浓、软糯,蛋白熟透而滑溜。
追加木耳
食得少菜,所以追加埋木耳。

poly学生仲有折添,而咩时段去价钱都一样,只系座位较少,lunch hour就要行快步喇。
2018-02-09
下午茶