2022-03-07
最近买菜买肉都贵,仲要就算肯俾钱,唔系街市好多档口冇开,就系超市好多野都俾人买晒,所以耐唔耐都出去买外卖返屋企算。金鹤啱啱新开时帮趁过堂食,之后一直冇再黎,见有时行过都好多人黎买外卖,就试下佢嘅外卖拉面。佢地嘅拉面款式唔算好多,不过不时都会推啲限定款式出黎,同时,佢地都有饭同小食供应。而家6点后外卖自取仲有8折。由落单到拎倒外卖大约10分钟,以即叫即整黎讲算快。黑豚肉肠($28/两条) - 豚肉肠拎到返黎仲系热嘅,几落几弹口,见师傅烧时,会耐唔耐反下佢同搽酱汁,食落甜甜地几好食。盐味拉面($88) - 外卖拉面同汤底系分开碗装,唔怕返到屋企啲面浸到腍晒。每款拉面都有两块鸡肉、一款豚肉、半只溏心蛋、黑木耳、洋葱同笋。盐味汤底用鲣鱼汤同日本海盐熬成,汤底完全冇油非常清澈,唔会太咸,更加能突出食材原本嘅味道。溏心蛋唔会太熟。豚肉好大片,肥瘦适中,鸡肉唔会太肥但冇平时食倒嘅咁鞋。我自己钟意食硬身少少嘅拉面,金鹤嘅拉面即使外卖返到黎比唔少拉面店堂食仲冇咁腍,而汤底由拎外卖到食大约相隔20分钟,仲可以keep倒热嘅,值得一赞。黑蒜酱油拉面($98) - 哩款拉面同刚才嘅盐味拉面配料完全一样,分别只
由落单到拎倒外卖大约10分钟,以即叫即整黎讲算快。
黑豚肉肠
盐味拉面
豚肉好大片,肥瘦适中,鸡肉唔会太肥但冇平时食倒嘅咁鞋。
盐味拉面
黑蒜酱油拉面($98) - 哩款拉面同刚才嘅盐味拉面配料完全一样,分别只在于汤底。黑蒜酱油汤底味道非常浓郁,闻落有啲似黑松露味,非常惹味。
黑蒜酱油拉面
咖哩炸鸡肉饭($78) - 白饭上面除左有三大旧炸鸡,原来仲有半只溏心蛋,而咖哩汁系分开盒装嘅。
咖哩炸鸡肉饭
炸鸡拎到返黎脆度就争啲,不过鸡肉唔会太鞋,配埋杰度啱啱好嘅咖哩汁都唔错。
咖哩炸鸡肉饭
总结,师傅对煮拉面控制得好好,煮完再用冷水过冷河,所以即使外卖返到黎都同堂食唔差得远,我特别钟意黑蒜酱油拉面,好浓郁惹味,而家外卖自取仲有8折,确系几抵食,不过留意返,每个外卖碗同纸袋会收返$1。