2018-05-12
路经油麻地,由于屋企无饭食,所以买野食返屋企都好黎左松板库买D手卷,用黎顶一顶肚.依度系即叫即做,手卷要等一等,所以我就睇下寿司先买左个黑松露火炙鹅肝,今次我就八卦行埋去透明玻璃到睇制作过程👀鹅肝用火枪轻炙过,见师父都有将黑松露放系饭入面,唔会话食到底只有饭,黑松露份量都几多,食落除咗鹅肝够肥美外,由头到尾都食到黑松露嘅香另外买左盒刺身返屋企食,味道都几新鲜,三文鱼好滑,吞拿鱼都唔题,口感几软滑,成盒唔太贵,都几抵食 <马粪海胆> 海胆份量都足半版,而且用上北海道马粪海胆,食落除咗无苦涩味外,入口都几creamy带甘甜,饭嘅软硬度适中,最最最重要...紫菜够脆(因为俾我见到每块都系独立包装) <黑松露火炙鹅肝> 今次我就八卦行埋去透明玻璃到睇制作过程👀鹅肝用火枪轻炙过,见师父都有将黑松露放系饭入面,唔会话食到底只有饭,黑松露份量都几多,食落除咗鹅肝够肥美外,由头到尾都食到黑松露嘅香 <火炙左口鱼三文鱼籽>这个鱼脂确系有,火炙过确令油份更突出,鱼籽都几大粒
<马粪海胆>
<黑松露火炙鹅肝>
<火炙左口鱼三文鱼籽>
这个鱼脂确系有,火炙过确令油份更突出,鱼籽都几大粒