2021-08-01 412 浏览
上好友屋企聚会,佢预备左泰国菜外卖,仲话呢间好早要去买,今日佢中午1点去到,有啲菜式已经卖晒!因唔系我买,唔知正式名称同价钱!木瓜丝沙律:酱汁及花生是另上嘅,可自行调节辣度(朋友话佢上次落晒一包酱太辣,今次我哋落左半包刚好)木瓜丝够爽脆,有皮花生脆,简单加车厘茄已很好味生菜肉碎包:生菜用胶袋另装,每块都新鲜爽脆(应该话无一块是老的)肉碎是对味的,猪肉也不老,唯一是不够辣烧鸡扒、猪颈肉、鸡肉串烧:朋友再用焗炉翻热,鸡肉串及鸡扒腌得入味,不老,肉质厚而不老,沾花生酱好味,猪颈肉切得很薄,腌得咸香入味!不过薄就咬口不够咖哩鸡:黄咖哩,朋友是配自家印度烤薄饼,沾咖哩来吃,对我来讲咖哩不够稠(不能说是浠)而味道不够辣,我没吃肉,吃了一块薯仔,薯仔有心思切波浪纹,应该是增加沾酱嘅面积,而薯仔不够稔,有种入味但煮得唔够耐嘅感觉!是今晚最失色一款虾肉米纸卷+札肉米纸卷:米纸皮烟韧,生菜爽脆,不过札肉味道不够抢,有种没有主角嘅感觉,反而虾沾酱是稠的甜酸酱,但我们发觉沾海南鸡橙红色嘅汁更清爽口味更夹海南鸡:呢度应该是一只嘅份量,跟了三款酱汁,我只会沾甜酱油,鸡肉放了一段时间都仲滑,好味椰汁榚:很厚很大只,
木瓜丝沙律

米纸包

海南鸡
海南鸡酱汁
椰汁榚

椰汁榚:很厚很大只,椰汁滑,西米也很滑,不会干不会太甜,很好味
千层糕

班兰千层糕+蝶荳花千层糕:弹牙不太甜,好味
椰汁肉松饭

肉松椰汁饭团:第一次食这种甜+咸嘅泰国甜品,卖相是很可爱的,朋友都不知是什么,只是放在甜品柜内,外面是芒果糯米饭的饭,入面是肉松,食落有栥饭的感觉,惊喜地喜欢

食物全都不错,只系有啲减辣左,对我嚟讲欠咗啲辣味(要平衡大众接受嘅口味)外卖嘅水平不错(包装+味道)

2021-07-30
外卖自取