2023-09-24
今日试咗一间韩国外卖店,佢哋嘅招牌菜牛肉拌饭、炒粉丝便当同煎饼组合,只系200蚊。我好钟意食韩国嘢,所以好期待呢个外卖餐。首先讲下韩式牛肉拌饭,佢嘅口味唔算太重,但又唔会太淡,刚刚好。牛肉好嫩好多汁,同埋佢哋用嘅蛋丝质量好好,有一种独特嘅蛋香味,真系好出色。饭同牛肉拌埋一齐,食落好开胃,好满足。然后系韩式炒粉丝,味道一般般,唔算太特别。最明显嘅就系胡椒味好重,有啲人可能唔太钟意。不过佢哋嘅特点系即叫即炒,所以炒粉丝都系热辣辣嘅,食落好有口感,令人满足。最后嚟讲煎饼,呢个组合入面最贵。煎饼煎得香口,色泽金黄,好吸引人。不过有啲可惜嘅系韭菜炒得太耐,口感有啲硬,咬落去有啲困难。虽然有香味,但系有啲像嚼口香糖咁,有啲扣分。总括嚟讲,呢间韩国外卖店嘅表现唔错。牛肉拌饭口味刚刚好,加埋蛋丝更加丰富味道,真系好好食。炒粉丝虽然一般,但即叫即炒嘅热辣辣口感好满足。只系煎饼稍微有啲失望,韭菜炒得有啲太耐,希望佢哋可以改进。总体嚟讲,我对呢次嘅食物体验好满意,值得一试。