2019-08-01 583 浏览
夜晚7:00去到,叫个咖喱蛋包饭同黑山玉子烧,话要等15分钟,得一个厨又要做堂食又要做外卖,结果等到7:30至有得拎😔返屋企先打开咖喱蛋包饭,个咖喱同蛋分开放,呢个细心位值得赞。咖喱系日式咖喱砖/包煮出黎,中辛,加几粒细薯仔同红萝卜,食到有一粒牛肉咁大把,味道就同我自己喺屋企煮咖喱包无分别。个蛋炒得几靓,入面有少少流心,亦都够蛋味,唔错。接住落黎系黑山玉子烧,个卖相唔错,放一旧入口 - 咁甜既,如果系雪冻左既玉子寿司减低甜度就好食,但玉子烧热食黎讲真系太甜,如果系落多左糖或少左鲣鱼汁就要调较下份量。我自己喺屋企间中都整,材料都系蛋+糖+(酱油+味醂)/鲣鱼汁放落pan煎,最重要掌握个火同卷既手势,试多几次就成功,不过我无方形pan整唔到佢咁靓既卖相,但自己整就一定无佢整得咁甜。试左呢两样野都系简单野可以自己喺企整,$68贪新鲜或者懒煮一试无妨,但又唔觉得佢比我自己整得好食好多,所以还是自己煮吧。

咖喱蛋包饭
玉子烧
2019-08-01
30 分钟 (外卖自取)