餐厅: 丸作食茶 (禮頓道)
资讯:

2019-03-25 69 浏览

我在当天的17:27分下单,当时我在铜锣湾站F1 出口刚出站,好快就行到店舖,到店舖既时候app 才刚显示“准备中”,我玩下电话,再睇下店舖既餐牌,等左十分钟,眼见比我迟来的客人(店内下单的)都己经拿到饮品离开,我就show 我的openrice 订单比员工,问佢地我果杯有得攞未, 当时佢地话泥加好忙,要我等多一阵先有得攞,当时我见佢地有单“大生意” 一口气要冲二十杯饮品,我就不好意思打扰佢地,只好企埋一边等。等多十分钟,我越等越唔对路,眼见店里面原本有十几二十人,泥加只有五六个人,收银员都系同客人讲话要等5-10分钟而已,而我,见到刚下单的客人又拿到饮品了,就只好继续refresh openrice 个app,睇下攞得未,点知都仲系“准备中”……当时我都等左20几分钟,同佢app 显示的17:58分有得攞差唔远,我费事麻烦员工,继续企系一边等……等到17:58,个app 显示有得攞了!我马上走到取饮品处取餐,点知个员工竟然唔系比杯冲好左既饮品我,竟然系同cashier 讲,“你睇下openrice 张单啦!个客等左好耐啦!” 当时收银果个因为冇客,先系枱底揾番我张单出泥,开始打单,贴贴纸系个杯度,再冲比我,成个过程加埋都冇一分钟,但佢要系所有客都serve 哂之后先肯处理我张单……咁要系openrice 选外卖自取有咩用?!原来到头来仲要等得耐过所有客,再要等到佢得闲冇客同我吹佢佢先做我张单,因为我张单已经收左钱唔洗急?!既然仲耐仲烦既咁点解我要用app 整?!

外卖自取