2020-10-22
疫情后通常放晏都会出去外卖自取番公司食通常都会拣啲有自取优惠既店舖,面屋武藏有午餐外卖自取既套餐都几吸引😍咁岩今日想食拉面🍜一于决定试试佢我地拣左两种味道既沾面同埋两款小食👍🏻食物都好快到,面同汤同埋配料都分开装,唔洗惊拎到番去已经浸左好耐🤗望落非常丰富😍完全流晒口水佢地既筷子🥢设计几靓,开出黎筷子质素比一般外卖筷子好因为我试过俾木筷子整到手,所以一开外卖筷子都会留意木筷质素,面屋既木筷令我非常放心😆首先食左前菜👍🏻和风苹果沙律🥗沙律酱几香滑,份量适中😋苹果爽脆清甜、青瓜清新爽口、火腿咸香得宜成个配搭非常唔错,加埋脆麦片增加番个口感值得一提青瓜同苹果都新鲜,尤其苹果无生锈-小食我地仲叫左男朋友最爱吃既日式饺子🥟👍🏻武藏煎饺子见到个卖相已经觉得唔错🥰外皮煎到金黄,咬落确实香脆,饺子顶又保留饺子皮既香糯咬外肉馅调香咸香,味道非常不错配以葱花加番啲葱香,锦上添花😆饺子个酱汁酸酸甜甜,解腻之余又开胃,正👍🏻-主菜两碗沾面面条非常特别,系店家独创既坑纹面😳😳😳因为沾面系将汤同埋面条分开上,再用拉面浸汤一齐食所以精髓在于面条可唔可以挂到汤🍜 面屋采用左独创粗身既🔥坑纹面🔥所以佢地每一条面都可以沾到
咁岩今日想食拉面🍜一于决定试试佢
我地拣左两种味道既沾面同埋两款小食👍🏻
望落非常丰富😍完全流晒口水
佢地既筷子🥢设计几靓,开出黎筷子质素比一般外卖筷子好
首先食左前菜
👍🏻和风苹果沙律🥗
沙律酱几香滑,份量适中😋
苹果爽脆清甜、青瓜清新爽口、火腿咸香得宜
成个配搭非常唔错,加埋脆麦片增加番个口感
值得一提青瓜同苹果都新鲜,尤其苹果无生锈
小食我地仲叫左男朋友最爱吃既日式饺子🥟
👍🏻武藏煎饺子
见到个卖相已经觉得唔错🥰
外皮煎到金黄,咬落确实香脆,饺子顶又保留饺子皮既香糯
咬外肉馅调香咸香,味道非常不错
配以葱花加番啲葱香,锦上添花😆
饺子个酱汁酸酸甜甜,解腻之余又开胃,正👍🏻
主菜两碗沾面
面条非常特别,系店家独创既坑纹面😳😳😳
因为沾面系将汤同埋面条分开上,再用拉面浸汤一齐食
所以精髓在于面条可唔可以挂到汤🍜
面屋采用左独创粗身既🔥坑纹面🔥
所以佢地每一条面都可以沾到更加多既汤汁
挂汤能力高,食落更惹味🤗
而且口感非常烟韧,食落好有口感😋
个人非常喜欢呢只面质💕
另外佢既叉烧肥瘦适中
浸落热辣辣既浓汤汁到将其肉汁及油份迫出🤤
食落有阵阵肉香,亦有油脂既丰腴
细嫩软腍,配埋浓郁既汤汁,非常好食
配埋仲有荀同埋玉子
荀好香,口感又爽又脆,唔错
玉子有惊喜😍
非常溏心,入口软糯,满满蛋香充斥口腔
夹杂淡淡酱油香,真心好食!🤤🤤🤤🤤
👍🏻白武骨叉烧沾汁面
白武骨汤系麺屋武蔵招牌双汤头:
豚骨汤底+鱼介汤底😆
入口系满满浓郁又细滑既猪骨芳香
伴随而黎系淡淡鱼介鲜味
沾汁汤头质地够浓厚,可以轻易挂汤
👍🏻黑武骨叉烧沾汁面
黑武骨系以烧长葱同玉葱而成既黑蒜油为汤底
入口当然系浓浓既黑蒜香🧄
味道香浓,层次丰富😍但又唔会太过油腻
汤汁既浓稠度亦非常好,啖啖都系黑蒜既咸香👍🏻
好食😋