2024-09-01
九龙城呢间老字号潮菜馆,三十几年前已经有去,以前就算订咗枱都随时要门口等一个钟头,但系10多年前开始已经好少见到有人喺门口排队,究竟系点解呢?其实佢嘅口味系真系正宗嘅,不过食物质素,服务态度真系越做越差,收得贵都唔系问题,当啲客系傻仔先至衰。十几年前试过喺创发食响螺炒片,$1500+一只响螺,唔知系咪见我人少得三个人,仲要有两个老人家所以名恰我,炒出来只系得五小片响螺,问个伙计,佢仲好串大大声话响螺系剩系得个壳重,切出嚟系得咁少。虽然我唔系咩富贵人家,但系响螺我都唔系第一次食,斤几一只响螺,只系起到五少薄片响螺肉,都应该只有创发先咁离谱。自此其实已讲过唔再去创发。今日揸车经过九龙城,突然想起创发嘅花生猪尾,呢啲平价旧式潮州菜已经好少有地方有得食,所以胆粗粗入去创发谂住买个外卖花生猪尾加𩠌,因为我赶时间,连加热都叫个伙计不用,$80蚊一盒一啲都唔贵,我见个伙计好快手,仲谂住俾个like佢,好彩临走前打开望一望,原来一盒花生猪尾,得三旧,超过80%个盒都系装花生。我当然即刻又问个伙计,佢今次仲搞笑,大大声话「唔会㖞,我明明数着有五粒㖞」,原来$80一盒嘅猪花生猪味只系得五粒,仲要有两嚿得指
今日揸车经过九龙城,突然想起创发嘅花生猪尾,呢啲平价旧式潮州菜已经好少有地方有得食,所以胆粗粗入去创发谂住买个外卖花生猪尾加𩠌,因为我赶时间,连加热都叫个伙计不用,$80蚊一盒一啲都唔贵,我见个伙计好快手,仲谂住俾个like佢,好彩临走前打开望一望,原来一盒花生猪尾,得三旧,超过80%个盒都系装花生。我当然即刻又问个伙计,佢今次仲搞笑,大大声话「唔会㖞,我明明数着有五粒㖞」,原来$80一盒嘅猪花生猪味只系得五粒,仲要有两嚿得指甲咁上下大都计数,唔怪之得你会用「粒」来形容唔系用「嚿」啦😂
我衰有老花,真系细到睇唔到,所以最尾我摆返低盒嘢,$80豪比你,呢间餐厅我食唔起,咁嘅服务态度,令我觉得好似返咗香港七八十年代,啲舖头呃得就呃,只有傻仔先至会去!