2021-01-23
相信2020 系我人生中食得最多外卖嘅一年~ 估唔到踏入2021年都要继续外卖生涯😬 今日放工去咗九龙湾德福买嘢, 就顺道外卖晚餐。Food court选择唔算多, 特别钟情『棋子烧鹅』, 因为系棋哥姊妹店, 烧味质素有保证!烧味粉面饭下午茶$35蚊有交易, 品牌烧味嚟讲算几抵食!👍鹅头每个$18叫咗脆皮烧腩仔半斤$68, 叉烧例牌$88睇嚟 半斤同例牌嘅份量好似差唔多~烧腩仔返到屋企个皮仲脆! 切得工整又细细件, 卖相 整齐增添食欲。 烧腩仔肉质唔算多肥膏和肥瘦相间, 好啱我而且肉够香。叉烧腌得好入味, 蜜味唔会过甜,虽未至于肥叉,但部位软淋松化, 非常高水准👍😋, 超美味, 饭都吃多几口!其他系加料,这个算是自私食~😁棋子烧鹅饭$53入盒热辣辣返到屋企仲微暖。 返到屋企烧鹅唔好翻蒸或翻叮,否则错晒。 夹起烧鹅只系叮返个饭就ok。 重点系佢食烧鹅皮, 有好浓郁嘅烟熏柴火味, 皮够脆,鹅肉芳香, 腌得入味又唔会过咸。烧味整体出色, 返到屋企都冇走样, 平时放工交通时间返到屋企 都唔需要特别处理,快靓正之选!👍👍
今日放工去咗九龙湾德福买嘢, 就顺道外卖晚餐。
脆皮烧腩仔半斤
睇嚟 半斤同例牌嘅份量好似差唔多~
蜜汁叉烧(例牌)
烧鹅饭