2010-04-13
12月31日, 大除夕, 又系早放嘅时候, 所以去咗观塘接呀菲放工, 除咗apm之外, 观塘俾我嘅感觉就系一个旧区, 会有又平又好食嘅店舖~ 行行下见到呢间英发, 装修似系五十年不变咁旧, 价钱又合理, 就食个常餐先~::: 火腿蛋 + 沙牛面 + 冻奶茶 ::: $23 + $2火腿蛋煎到刚熟, 冇乜油, 火腿略为干, 反而餐包几松软, 微暖, 内里搽咗牛油, 比其他茶餐厅好~沙牛面用上伊面真系有d估唔到, 伊面淋得滞, 汤底用咗福字面嘅味精粉, 求其咗d喇… 另外就只有牛肉有沙爹味, 牛肉系几淋同几入味嘅, 不过同味精粉抢味, 麻麻地~一路食都见到唔同面包不停出炉, 伙计一盘一盘新鲜热辣面包由厨房拎出门口, 擦身而过嘅面粉味十分香, 好想叫多个菠萝包食, 不过俾呀菲阻止… 而我地黎食嘅时间撞啱下午茶, 好多呀叔都黎饮杯茶食个包, 唔知佢地个口系咪擘唔大, 个个都禁到个包扁一扁先食~ 好有趣~ 食物黎讲其实只系可以接受, 不过对住咁旧式嘅装修, 伙计, 同环境, 令到食物好似好食好多~